Medicul Emilian Popovici: ”Este extrem de greu să facem diferența între gripă și coronavirus doar pe baza simptomatologiei”

Medicul Emilian Popovici: ”Este extrem de greu să facem diferența între gripă și coronavirus doar pe baza simptomatologiei”

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, spune că ”secretul” pentru a bloca răspândirea infecției cu coronavirus este testarea în masă și ancheta epidemiologică pentru toate persoanele găsite pozitive.

Medicul Emilian Popovici spune că este extrem de greu să facem diferența între gripă și coronavirus doar pe baza simptomatologiei. Astfel, singura metoda prin care putem afla dacă suntem infectați cu noul SARS CoV-2 este testarea.

„Vine sezonul rece, virusurile gripale, va trebui să facem diferența dintre COVID-19 și gripa sezonieră. Cum o putem face? Simptomatologia este identică, cel puțin în primă fază. Nici măcar absența gustului și a mirosului nu sunt extrem de relevante, pentru că se regăsește la doar 40% din cazurile cu COVID. Și atunci, ca să le testăm, ce să facem?! Testare. Trebuie să sărim și peste acel obicei de a amâna apelarea la un specialist, din convingerea că e ceva ce trece rapid.

Ca să poți testa, trebuie să ai o capacitate de testare corespunzătoare. Nu vin vremuri ușoare, dar nici apocalipsa, e clar. Dar trebuie să ne așteptăm la acest al 3-lea eveniment, la venirea sezonului rece, pe care nu-l putem evita”, a declarat Emilian Popovici pentru B1.

Cât despre testare, medicul epidemiolog susține că acesta este ”secretul” pentru a putea bloca răspândirea infecției.

„Cu cât testezi mai mult, cu atât știi mai bine care este situația și poți lua măsuri. Aici este “secretul” problemei. Să testezi mult și să faci anchete pe tot ceea ce găsești pozitiv. Și atunci, blochezi la maxim pe cât de mult posibil răspândirea infecției. Se impune testarea în masă.

Acum se fac multe mai multe teste decât înainte. Dacă ne uităm în urmă cu câteva luni, destul de multe ce-i drept, observăm că erau 3.000 de teste pe zi.

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Vineri începe EC_Special by Electric Castle. Află totul despre cazare, program și evenimente, la primul și cel mai mare festival de după pandemie!

Vineri începe EC_Special by Electric Castle. Află totul despre cazare, program și evenimente, la primul și cel mai mare festival de după pandemie!

Numai două zile până la EC_Special! Back to life este motto-ul acestei ediții manifest, prin care participanții sunt invitați să trăiască bucuria a tot ce ne-a lipsit în pandemie. Urmează 10 zile electrizante, 15,000 de ore de muzică susținute de 250 de artiști, în peste 20 de locații din Bonțida și Cluj-Napoca, dans, lucrări fascinante […]