Kaki sau „fructul zeilor”: beneficii si proprietati

Kaki sau „fructul zeilor”: beneficii si proprietati

Kaki este un fruct comestibil ce provine de la un numar mare de specii de copaci din genul Diospyros. Cel mai cultivat soi al acestui copac este Diospyros kaki, care este considerat soiul oriental ori japonez, scrie doc.ro

Cuvantul Diospyros provine din cuvintele grecesti „dios” si „pyron”. Este o etimologie populara, iar cuvantul este construit in traducere ca „fruct divin” sau cu intelesul de „graul lui Zeus” sau „para lui Dumnezeu”.

Fructul kaki are numeroase beneficii pentru sanatate, iar acestea rezulta din prezenta a numeroase vitamine si minerale, precum si a unor compusi organici. Kaki este un fruct bogat in vitaminele A, C, E si B. Contine fibre alimentare, mangan, cupru, magneziu, potasiu si fosfor. De asemenea, fructele kaki contin compusi cum ar fi catehinele, galocatehinele si acidul betulinic.

Previne cancerul

Kaki, acest fruct delicios, contine substante anti-cancerigene, antioxidanti care pot stimula capacitatea organismului de a lupta impotriva actiunii radicalilor liberi, imbunatateste starea generala de sanatate si protejeaza corpul de multe alte boli. Radicalii liberi sunt niste produse secundare ale metabolismului celular, care produc mutatii la celulele sanatoase, transformandu-le in celule canceroase si care afecteaza diverse sisteme si organe. Kaki contine mari concentratii de vitamina C si vitamina A, precum si compusi fenolici (precum catehinele si galocatehinele), care sunt direct legate de prevenirea diferitelor tipuri de cancer.

Stimuleaza imunitatea

Kaki este un fruct care ajuta la stimularea sistemului imunitar, datorita prezentei vitaminei C. Aceste fructe au una dintre cele mai mari concentratii de vitamina C si un singur fruct kaki are aproximativ 80% diin necesarul zilnic al acestui nutrient benefic. Vitamina C stimuleaza sistemul imunitar si sporeste productia de globule albe in sange, care sunt prima linie de aparare a corpului.

Ajuta digestia

La fel ca majoritatea fructelor,

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

Voi ne-ați îngenuncheat părinții! – CRITICII.RO

Voi ne-ați îngenuncheat părinții! – CRITICII.RO

”Căderea domnilor, bucuria nebunilor”, așa poate fi descrisă tragedia neamului românesc după decembrie 1989. Ne-am bucurat când kgb-istul Iliescu și Brucan ne rânjeau în față. Nu pot uita fața lui Brucan când îi înfiera pe golanii din Piața Universității. Am crescut cu chipurile acestor criminali în minte, am înțeles cine sunt și nu am uitat […]