K2 – Povestea ”muntelui sălbatic” – Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață

K2 – Povestea ”muntelui sălbatic” – Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață

​K2 este un munte pe care se ajunge greu, dar se moare ușor. Pe al doilea cel mai înalt vârf al lumii au ajuns de peste 10 ori mai puțini oameni decât pe Everest pentru că terenul este și mai accidentat și vremea este mai imprevizibilă. Muntele K2 a atras exploratorii prin frumusețea sa, a fost scena unor tragedii cauzate de ghinion și dezorganizare, iar victoriile au fost și ele însoțite de episoade triste. Mai jos puteți citi despre cum s-au apropiat oamenii de K2, despre cum l-au cucerit și despre prețul plătit.

Informația pe scurt:

  • Deși este mai puțin înalt decât Everest, K2 este mult mai greu de urcat. Aerul rarefiat, vremea imprevizibilă, vânturile puternice, temperaturile extrem de scăzute și terenul mixt, format din stâncă şi gheaţă sunt câteva dintre obstacole.
  • Pe K2 au ajuns de peste 10 ori mai puțini oameni decât au ajuns pe Everest, iar muntele este supranumit ”The Savage Mountain”. Dacă Everest a putut fi urcat iarna în premieră în 1980, K2 a fost urcat iarna abia în ianuarie 2021.
  • Muntele a fost cartografiat prima oară acum aproape 160 de ani și primele expediții au ajuns acum 110 ani și au constatat că dificultățile sunt extrem de mari și este greu de trecut de 6.500 metri altitudine.
  • În 1938 a venit pe munte prima expediție adevărată, iar în 1939 doi oameni au ajuns foarte aproape de vârf, dar nu au mai putut continua. Această expediție a fost printre cele mai prost organizate din istoria alpinismului de mare altitudine.
  • Vârful a fost urcat în premieră în 1954 de doi alpiniști italieni dintr-o expediție cu organizare exemplară unde selecția s-a făcut precum la Jocurile Olimpice. A existat și o recunoaștere aeriană,

 » sursa: hotnews.ro

Articole similare

 Ziua Mondiala a Hemofiliei 2021, în Timiș

 Ziua Mondiala a Hemofiliei 2021, în Timiș

Cu prilejul Zilei Mondiale a Hemofiliei 2021, prof.dr. Margit Serban, transmite un mesaj de solidaritate și speranță tuturor suferinzilor și familiilor lor. “Mereu, nu doar cu acest prilej,  pacienții noștri ne sunt în gând,  în suflet. De-a lungul timpului, mici sau mai mari pacienți, mămici ne-au împărtășit din trăirile lor prin cuvântul scris. Împreună am […]