Investirea lui Joe Biden la şefia SUA se va face într-un cadru foarte restrâns

Investirea lui Joe Biden la şefia SUA se va face într-un cadru foarte restrâns

Investirea lui Joe Biden la şefia SUA se va face într-un cadru foarte restrâns

Comitetul care organizează învestirea viitorului preşedinte american Joe Biden avertizează că posibilitatea asistării în persoană a publicului la această ceremonie, la 20 ianuarie, va fi ”extrem de limitată”, din cauza luptei împotriva pandemiei covid-19, relatează AFP.

”La 20 ianuarie, preşedintele ales (Joe) Biden şi vicepreşedinta aleasă (Kamala) Harris vor depune jurământul la Capitoliu într-o ceremonie istorică la care vor fi implementate protocoale de securitate şi sanitare foarte stricte”, a anunţat miercuri într-un comunicat Comitetul învestirii prezidenţiale (PIC). ”Prezenţa la ceremonie va f extrem de limitată, iar parada de după eveniment va fi reimaginată”, avertizează Comitetul, care îndeamnă publicul să evite să vină la Washington.

Această ceremonie, foarte aşteptată, se desfăşoară de obicei pe treptele Congresului, pe peluza National Mall. Din patru în patru ani, mii de spectatori vin în capitala americană pentru a asista la ea.

În ianuarie 2017, ea a cauzat primul schimb de replici între Donald Trump şi presă, care a subliniat că mulţimea a fost indiscutabil mai mică decât la ceremonia învestirii lui Barack Obama în 2009.

Însă ceremonia se va desfăşura, anul viitor, în umbra epidemiei covid-19, care s-a soldat deja cu peste 300.000 de morţi în Statele Unite, care înregistrează recorduri de cotaminare. PIC dă asigurări că ”munceşte pentru a se asigura că învestirea (…) onorează şi aminteşte tradiţiile sacre americane şi că îi ţine pe americani în siguranţă şi împiedică răspândirea covid-19”.

O echipă de profesionişti recunoscuţi a fost angajată pentru a produce acest eveniment şi a ”stabili un program inovator care să le dea americanilor posibilitatea de a participa în deplină siguranţă la învestire”.

Maju Varghese, directorul executiv al Comisiei, evocă în ziarul The Washington Post (WP) ”modele pe care le-am văzut în timpul pandemiei”,

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

Conflictul israeliano-palestinian: Reuniune de urgenţă marţi a miniştrilor de externe din statele UE

Conflictul israeliano-palestinian: Reuniune de urgenţă marţi a miniştrilor de externe din statele UE

Miniştrii afacerilor externe ai Uniunii Europene vor participa marţi la o videoconferinţă de urgenţă pe tema escaladării luptelor între Israel şi palestinieni, a anunţat duminică şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, relatează AFP, citată de Agerpres. „Având în vederea escaladarea în curs între Israel şi Palestina şi numărul inacceptabil de victime civile, am convocat o videoconferinţă […]

VIDEO: 33 de morți în urma raidurilor israeliene, în Fâșia Gaza

VIDEO: 33 de morți în urma raidurilor israeliene, în Fâșia Gaza

Distribuie acest articol! Cel puţin 33 de palestinieni, între care opt copii, au fost ucişi duminică în atacuri israeliene în Fâşia Gaza, a trasnmis Ministerul local al Sănătăţii, precizând că este vorba despre cel mai grav bilanţ zilnic de la debutul conflictului de luni, potrivit AFP. În total, 181 de palestinieni, între care 52 de […]