Întrebări și răspunsuri legate de vaccinarea antiCovid 19

Întrebări și răspunsuri legate de vaccinarea antiCovid 19

Medicii de la Spitalul Victor Babeș Timișoara prezintă, timp de o saptamana, in baza unei documentatii realizata de Ministerul Sanatatii, cateva intrebari si raspunsuri legate de vaccinarea antiCovid 19.

1.Vaccinul este eficient si pentru tulpina noua SARS-CoV-2?

Este putin probabil ca raspunsul imun indus prin vaccinare sa îsi piarda complet reactivitatea fata de noile tulpini. Nu exista înca suficiente date care sa demonstreze eficacitatea vaccinurilor autorizate pâna acum împotriva tulpinilor nou aparute de SARSCoV-2. Tulpini virale cu unele dintre mutatiile nou raportate (ex.N501Y din tulpinile initial identificate in UK si Africa de Sud) sunt recunoscute si neutralizate de anticorpii din serul persoanelor vaccinate.

2.Un pacient care a avut COVID-19 mai trebuie vaccinat?

Da. Astfel de persoane au fost incluse în studiile clinice și nu au fost identificate riscuri specifice. Recomandarile actuale încurajeaza vaccinarea pacientilor care au trecut prin boala la minimum 4 saptamâni de la primul test PCR pozitiv în cazul pacientilor cu forma usoara si la aproximativ 3 luni în cazul pacientilor cu forma moderata, severa sau critica. Cum riscul de reinfectare a persoanelor trecute recent prin boala este destul de mic, aceste persoane pot alege sa întârzie vaccinarea pentru 1-3 luni de la testul RT-PCR pozitiv, desi nu exista o obligatie în acest sens. În cazul pacientilor cu COVID-19 tratati cu plasma convalescenta sau anticorpi monoclonali se recomanda întârzierea vaccinarii cu 3 luni pentru a nu fi scazuta eficienta.

3.Este sigur sa vaccinam pacienti cu boli cronice, boli autoimune sau cancer?

Da. Afectiunile enumerate mai sus nu reprezinta o contraindicatie pentru administrarea vaccinului anti COVID-19.

4.Este sigur sa vaccinam pacientele gravide sau cele care alapteaza?

Datorita mecanismului de actiune al vaccinurilor ARNm, CDC considera ca este putin probabil ca vaccinarea sa prezinte un risc specific pentru femeile gravide.

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Dansul cocoşilor de munte, în Parcul Apuseni: Imagini spectaculoase cu „parada nupţială” a păsărilor (FOTO)

Dansul cocoşilor de munte, în Parcul Apuseni: Imagini spectaculoase cu „parada nupţială” a păsărilor (FOTO)

Imagini spectaculoase şi rare cu cocoşi de munte dansând au fost făcute publice de Administraţia Parcului Natural Apuseni (APNA), una dintre principalele arii protejate care se află şi pe teritoriul Bihorului. Camerele montate de rangeri au suprins ritualul nupţial al păsărilor. Înregistrarea video a fost postată pe pagina de Facebook a parcului. „Cocoşul de munte […]

CONDAMNAT la ÎNCHISOARE după ce și-a TÂLHĂRIT partenerul de pahar

CONDAMNAT la ÎNCHISOARE după ce și-a TÂLHĂRIT partenerul de pahar

Nicu Iorga, din Constanța, este judecat pentru infracțiunea de tâlhărie după i-a furat unui alt bărbat mai multe bunuri. Cunoscut drept hoț de buzunare, acesta a avansat un pic în breaslă sa, tâlhărind un partener de pahar de o sacoșă ce conținea un portofel cu suma de 500 lei, un telefon mobil, un carton de […]