Începând de săptămâna viitoare, medicii de familie preiau cazurile de COVID-19. Care este procedura?

Începând de săptămâna viitoare, medicii de familie preiau cazurile de COVID-19. Care este procedura?

Începând de luni, 28 octombrie, se modifică fluxul informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS CoV- 2, prin actualizarea platformei informatice de colectare a datelor. Noile prevederi legale spun că medicii de familie vor prelua monitorizarea persoanele asimptomatice infectate cu noul coronavirus.

„Actualizarea fluxului informațional va reduce timpii de răspuns a direcțiilor de sănătate publică și va îmbunătăți colaborarea dintre acestea și persoanele infectate sau care fac parte din anchetele epidemiologice. Persoanele care au fost testate vor afla în timp real rezultatul testelor, de asemenea deciziile emise de DSP vor fi transmise automat din sistemul informatic, nemaifiind necesară contactarea DSP-ului. De asemenea se va facilita colaborarea cu medicii de familie. Măsurile sunt luate pe baza experienței acumulate în cele 8 luni de gestionare a pandemiei,  dar și în conformitate cu noile prevederi legislative”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Mai exact, este vorba despre o bază de date, unde vor fi incluse toate cazurile de COVID-19. Pacienții depistați pozitiv vor trebui doar să aștepte să fie contactați de medicii de familie. În sistemul care va fi integrat de săptămâna viitoare, rezultatele testelor vor fi transmise de unitățile de recoltare în baza de date, medicii de familie vor fi informați despre cazurile pozitive, aceștia fiind cei care vor stabili dacă este vorba despre un pacient simptomatic sau asimptomatic.

Dacă pacientul este asimptomatic, de el se va ocupa medicul de familie. În cazul în care acesta nu are medic de familie, cazul lui va fi preluat de Direcția de Sănătate Publică din județul în care are domiciliul. Un pacient asimptomatic va fi declarat vindecat după 14 zile de la primirea rezultatului pozitiv, dacă, între timp, nu intervin alte complicații.

Mai multe detalii despre noua procedură prezintă DSP Timiș într-un comunicat de presă:

„Conform documentului,

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Utilizarea excesivă a internetului, informațiile false și cyberbullying-ul, principalele riscuri pentru copii

Utilizarea excesivă a internetului, informațiile false și cyberbullying-ul, principalele riscuri pentru copii

Totodată, 32,4% dintre copiii participanți la studiul menționat mai sus afirmă că au avut neînțelegeri cu părinții în ceea ce privește activitatea pe internet și timpul petrecut în mediul online. La rândul lor, părinții beneficiari ai programului Ora de Net consideră că cele mai mari provocări întâmpinate în folosirea internetului în familie sunt legate de […]

Decernarea premiilor Oscar va avea loc în persoană după ce participanții au fost desemnați „angajați esențiali”

Decernarea premiilor Oscar va avea loc în persoană după ce participanții au fost desemnați „angajați esențiali”

​O derogare prin care cei nominalizaţi la Oscar devin angajaţi esenţiali le va permite starurilor de la Hollywood să participe la gala de decernare a premiilor din acest an, anunță revista Variety, citată de Agerpres. Reprezentanţii Academiei de film americane (AMPAS) au anunţat marţi că nominalizaţii la Oscar se vor afla printre persoanele eligibile să […]