Imunosenescența. De ce scade sistemul imunitar odată cu înaintarea în vârstă

Imunosenescența. De ce scade sistemul imunitar odată cu înaintarea în vârstă

Odată cu înaintarea în vârstă, sistemul imunitar uman devine mai puțin eficient în combaterea infecțiilor și mai puțin “cooperant” cu vaccinurile. În același timp, sistemul imunitar la vârstnici este asociat cu inflamație cronică, ceea ce crește riscul de afecțiuni, scrie doc.ro.

Vestea bună este că prin exercițiu fizic regulat și o dietă echilibrată persoanele vârstnice își pot menține sistemul imunitar în condiții bune până la vârste foarte înaintate. În prezent, speranța de viață este înaintată, în comparație cu erele din trecut. Cu toate acestea, din punct de vedere al evoluției rasei umane, suntem adaptați pentru condiții de trai care nu corespund neapărat cu stilul de viață practicat actual.

Prin urmare, sistemul imunitar nu doar se slăbește pe măsură ce înaintăm în vârstă, ci se și dezechilibrează. Acest fenomen afectează două ramuri ale sistemului imunitar, și anume imunitatea înnăscută și imunitatea adaptivă, ceea ce cauzează apariția imunosenescenței.

Imunitatea înnăscută și imunitatea adaptivă

Imunitatea înnăscută este prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor. Atunci când aceasta nu face față agenților străini, se instalează inflamația cronică și sistemică. Imunitatea adaptivă este responsabilă pentru memorarea și atacarea agenților patogeni, odată ce organismul a intrat deja în contact cu aceștia. Inflamația cronică este asociată cu aproape toate afecțiunile ce apar la bătrânețe, inclusiv diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul și demența. De asemenea, aceasta joacă un rol important în anumite afecțiuni autoimune care sunt mai prevalente la adulți, cum ar fi artrita reumatoidă.

Așadar, pierderea imunității adaptive, odată cu înaintarea în vârstă, îi face pe bătrâni mai susceptibili la infecții. În plus, o imunitate adaptivă slăbită la adulții vârstnici presupune un răspuns imun mai slab la vaccinare.

Ce este imunosenescența?

Cercetătorii sunt de părere că inflamația cronică este implicată în majoritatea afecțiunilor ce apar la bătrânețe.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

COVID-19: Aproape 80% dintre persoanele infectate nu știu că poartă virusul

COVID-19: Aproape 80% dintre persoanele infectate nu știu că poartă virusul

Oamenii de știință sugerează că undeva între 25% și până la 80% dintre persoanele bolnave de COVID-19 nu știu că poartă virusul SARS-CoV-2. Acest fenomen permite ca noul coronavirus să se răspândească mai rapid pe cale comunitară. Experții sunt de părere că purtătorii asimptomatici sunt unul dintre motivele cele mai importante pentru care trebuie să […]