Este permisă imunizarea anti-COVID-19 în cazul femeilor gravide?

Este permisă imunizarea anti-COVID-19 în cazul femeilor gravide?

Gravidele ar trebui să se vaccineze împotriva noului coronavirus sau să aștepte până după naștere? Iată ce spun experții!

Sursă foto: Shutterstock

Campaniile de vaccinare împotriva coronavirusului sunt în plină desfășurare la nivel mondial, inclusiv în România, în încercarea de a opri pandemia de COVID-19 care ne-a schimbat tuturor viețile în ultimul an, scrie doc.ro.

Cu toate acestea, încă mai există întrebări despre ce grupuri de populație ar putea fi vulnerabile în fața vaccinurilor. O astfel de îngrijorare vine din partea femeilor însărcinate și a celor care alăptează. Așadar, ar trebui ca o gravidă să se vaccineze împotriva COVID-19 sau ar trebui să aștepte până după naștere?

Decizia de vaccinare a gravidelor trebuie luată împreună cu medicul

Potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA), studiile pe animale nu au evidențiat efecte dăunătoare ale vaccinului de la Pfizer/BioNTech în timpul sarcinii.

Însă, datele privind utilizarea acestui vaccin în timpul sarcinii umane sunt extrem de limitate. În ceea ce privește perioada de alăptare, deși nu există studii privind acest aspect, nu este de așteptat să existe vreun risc pentru aceste femei.

Decizia cu privire la utilizarea vaccinului la femeile gravide ar trebui luată în strânsă consultare cu medicul personal, după luarea în considerare a beneficiilor și a riscurilor.

Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor (ACOG) recomandă ca vaccinurile COVID-19 să se administreze și gravidelor care îndeplinesc criteriile de vaccinare. Deși, pe de o parte, datele de siguranță privind utilizarea vaccinurilor COVID-19 în timpul sarcinii nu sunt disponibile în prezent, pe de altă parte nu există nici date care să indice că vaccinurile ar trebui contraindicate. De asemenea, nu există probleme de siguranță generate din studiile de toxicitate asupra dezvoltării și reproducerii pentru vaccinurile de la Pfizer/BioNtech și Moderna.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

WTA Roma: Patricia Țig a ratat calificarea pe tabloul principal

WTA Roma: Patricia Țig a ratat calificarea pe tabloul principal

Patricia Țig, locul 64 ATP și favorită 5 în calificări, a ratat calificarea pe tabloul principal la turneul de la Roma (WTA 1000). Țig a fost învinsă în ultimul tur al calificărilor de Christina McHale (SUA/90 WTA), scor 6-3, 2-6, 6-2. Meciul a durat două ore şi 10 minute. Pentru prezenţa în calificări la Roma, […]

Dansul cocoşilor de munte, în Parcul Apuseni: Imagini spectaculoase cu „parada nupţială” a păsărilor (FOTO)

Dansul cocoşilor de munte, în Parcul Apuseni: Imagini spectaculoase cu „parada nupţială” a păsărilor (FOTO)

Imagini spectaculoase şi rare cu cocoşi de munte dansând au fost făcute publice de Administraţia Parcului Natural Apuseni (APNA), una dintre principalele arii protejate care se află şi pe teritoriul Bihorului. Camerele montate de rangeri au suprins ritualul nupţial al păsărilor. Înregistrarea video a fost postată pe pagina de Facebook a parcului. „Cocoşul de munte […]