Eroii care si-au dat sacrificiul suprem in 1917 au fost comemorati pe dealul Cosna

Eroii care si-au dat sacrificiul suprem in 1917 au fost comemorati pe dealul Cosna

Ziua de vineri, 21 August 2020 a fost o zi specială pentru Grupul de Acțiune Cosna, pentru locuitorii comunei Pirgaresti, pentru Armata Română și pentru toți ceilalți care au fost prezenți la eveniment: a avut loc Ceremonialul Militar la Ansamblul Monumental Cosna, primul dintr-o serie – sperăm noi – anuală, după ce anul trecut acest Ansamblu Monumental a fost inaugurat , în data de 5 Octombrie.

A fost o săptămâna în care am dus o „luptă” contra cromometru, în care am reușit însă să ducem la îndeplinire tot ce ne-am propus: prelungirea sistemului de alei, astfel încât privit de sus, să fie vizibilă cea de a doua cruce, simbolistica pe care o transmite arhitectura fiind acum aceeași în ambele planuri principale. De asemenea, am adăugat încă patru panouri informative, cu date despre luptele din acest areal care au avut loc în anul 1917, dar și despre personalități și regimente care și-au dat jertfa supremă pentru națiune. Încă aproximativ 20 metri de tranșee au fost reconstituite, în continuarea celor de anul trecut și pe urma tranșeelor originale care încă mai sunt vizibile din anii Marelui Război.

Bosoteanu Florin, presedintele asociatiei Prospectorii Istoriei

Ceremonialul militar a început cu primirea invitaților și citirea numelor eroilor căzuți în Marele Război, urmată de o audiție de cântece patriotice.
A urmat prezentarea onorului și raportul către reprezentantul Statului Major al Apărării; salutul drapelului de luptă, trecerea în revista a dispozitivului militar și salutul Gărzii de Onoare.
Intonarea Imnului Național al României și al Franței.

Au avut loc de asemenea și slujbe de pomenire a eroilor căzuți în luptele de pe dealul Cosna, de către sobor de preoți creștin ortodox (condus Pr. Protoiereu Ioan Bargaoanu, care a transmis și mesajul Arhiepiscopului IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului),

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

Antrenorul de calibru dorit de Juventus

Antrenorul de calibru dorit de Juventus

Eliminată încă din optimi în Champions League și ratând un deceniu de dominație în Serie A, Juventus vrea un nou antrenor după finalizarea sezonului actual. Dorit ca tehnician este nimeni altul decât Zinedine Zidane. Multe voci vorbesc despre o despărțire între Zidane și Real Madrid, iar ruptura s-ar putea produce în următoarele săptămâni. Chiar dacă […]