DREZotomie cervicală – o nouă premieră chirurgicală națională la Spitalul Județean Timișoara

DREZotomie cervicală – o nouă premieră chirurgicală națională la Spitalul Județean Timișoara

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu” din Timișoara au realizat o nouă premieră medicală națională! Este vorba de ,,DREZotomie cervicală”.

Scopul intervenției chirurgicale a fost de a controla durerea ireductibilă la o pacientă suferind de o tumoră invadând nervii brațului prin înteruperea preferențială  a intrărilor periferice nociceptive (fibrele care transmit durerea) la nivelul măduvei spinării.

Intervenția s-a desfășurat sub microscop operator, lucrându-se pe o profunzime de mai puțin de 5mm pentru a păstra intacte fibrele sensibilității tactile și ale motricității. Se creează astfel o anestezie selectivă doar pentru durere și doar în zona țintă.

Intervenția a avut loc în data de 30 noiembrie de către  de conf. dr. Andrei Brînzeu, în cadrul Clinicii de Neurochirurgie a SCJUPB Timișoara, conduse de prof. dr. Horia Pleș.

Conf. dr. Andrei Brînzeu a explicat că pacienta în vârstă de 59 de ani suferea de dureri importante tratate ineficient cu morfină în doze mari de aproximativ 18 luni. Imediat post-operator durerile din braț au dispărut, pacienta putându-se mișca liber pentru prima dată, de mai bine de trei luni.

Operația a durat 8 ore și a necesitat antrenament chirurgical specializat. Acest tip de intervenție a fost inventată în Lyon în anii `70 de către prof. Sindou și este utilizată constant în controlul durerilor în diverse situații critice atât în Franța, cât și în Statele Unite.

Dr. Brînzeu a petrecut mai mult de 10 ani în Spitalul Neurologic din Lyon, fiind format direct de către prof. Sindou în tratamentul tumorilor cerebrale, dar și în ceea ce se numește Neurochirurgie funcțională. Aceasta ramură asigură tratamentul chirurgical al durerilor – ca în acest caz – al epilepsiei, al bolii Parkinson sau al spasticității după paralizii atât la adulți cât și la copii.

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Adevăratul motiv din cauza căruia Mama și Tata sunt primele cuvinte ale bebelușului

Adevăratul motiv din cauza căruia Mama și Tata sunt primele cuvinte ale bebelușului

Atunci când micuțul reușește să rostească „mama”, „tata”, „papa”, „pipi” este pentru că sunt cuvinte formate din sunete similare. Astfel, cercetătorilor de la Univeristatea din Edinburgh, Scoția au descoperit faptul că devine mult mai simplu pentru micuți să-și exerseze abilitățile de comunicare cu astfel de cuvinte repetitive. „Aceasta este prima dovadă a faptului că sugarii […]

Moment istoric: Un mini-elicopter al NASA a zburat pe Marte (VIDEO)

Moment istoric: Un mini-elicopter al NASA a zburat pe Marte (VIDEO)

Mini-elicopterul Ingenuity al NASA a scris, luni, istorie, efectuând primul zbor al unui dispozitiv motorizat în atmosfera unei alte planete, Marte. Potrivit NASA, mini-elicopterul cu greutatea de 1,8 kilograme şi cu două rotoare a efectuat primul său zbor, timp de 40 de secunde, aşa cum era planificat. Zborul pe Marte reprezintă o adevărată provocare, deoarece aerul de pe […]