Dramele din secțiile ATI, povestite de un medic timișorean: „Vedem pacienți severi de Covid care se simt fericiți, vorbesc, iar noi știm că vor muri”

Dramele din secțiile ATI, povestite de un medic timișorean: „Vedem pacienți severi de Covid care se simt fericiți, vorbesc, iar noi știm că vor muri”

Medicul timișorean Dorel Săndesc a vorbit despre stresul enorm al medicilor care tratează bolnavii de Covid aflați în stare gravă și spune că se datorează, în primul rând, ”șocului sufletesc al personalului medical în fața morții absolut dureroase a pacienților”.

Vicepreşedintele Asociației de Anestezie și Terapie Intensivă atrage atenția asupra fenomenului de ”happy hypoxemia”, când pacienții în stare gravă din cauza Covid-19 încep să se simtă bine, sunt fericiți, pentru ca apoi organismul lor să cedeze definitiv.

”Bolnavii severi de COVID, pentru care nu mai poți face nimic, nu știu acest lucru. Apare fenomenul de ”happy” hypoxemia. Ei se simt fericiți, vorbesc, iar noi știm că vor muri. Numai înainte de ‘89, cu avorturile, am suferit la fel. În analize vedem că sunt foarte rău, că nu mai rezistă, că sunt pe moarte, dar ei sunt conștienți, conversăm. E teribil. E o durere înfiorător de dus pentru tot personalul medical”, a spus medicul, într-un interviu acordat Libertatea.

”Am avut și cazuri de persoane plecate acasă, teoretic vindecate. Și s-au întors după multe zile, cu abdomenul dureros. Erau în stare gravă, n-au putut fi salvați. De aceea vorbesc acum, simt că uneori, nu în fiecare zi, dar în anumite momente, e datoria mea să dau un mesaj. Dacă oamenii mă ascultă, bine. Dacă nu, nu”, a mai spus medicul.

Dr. Dorel Săndesc spune că asta se întâmpla des în spitale înainte de 1989, cu femeile care sufereau complicații și infecții după întreruperile de sarcină făcute ilegal.

”Multe dintre ele se infectau. Intrau în sepsis, dar nu realizau. Erau un pic umflate, se simțeau un pic rău, dar în analize se evidenția că organismul este în șoc. Vorbeam cu ele, nu voi uita asta niciodată, știam că nu mai e nimic de făcut,

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Antrenorul de calibru dorit de Juventus

Antrenorul de calibru dorit de Juventus

Eliminată încă din optimi în Champions League și ratând un deceniu de dominație în Serie A, Juventus vrea un nou antrenor după finalizarea sezonului actual. Dorit ca tehnician este nimeni altul decât Zinedine Zidane. Multe voci vorbesc despre o despărțire între Zidane și Real Madrid, iar ruptura s-ar putea produce în următoarele săptămâni. Chiar dacă […]