Dislexia: cauze, simptome, gestionare

Dislexia: cauze, simptome, gestionare

Dislexia este o tulburare specifică de învățare, care creează probleme cu cititul și scrisul. Persoana afectată se confruntă cu această tulburare pe tot parcursul vieții, însă există metode de a o gestiona.

Ce este dislexia?

Dislexia nu este o boală, este cel mai frecvent tip de dizabilitate de învățare; termenul se folosește pentru a descrie un copil care are dificultăți în a învăța să citească și să proceseze numerele, chiar dacă el este inteligent și dorește să învețe. Trebuie reținut că acești copii dislexici nu sunt nici leneși, nici mai puțin inteligenți decât ceilalți, ba chiar majoritatea au o inteligență peste medie.

Din ce cauze apare dislexia?

Cercetările au arătat că dislexia apare din cauza modului în care creierul procesează informațiile. Imagistica creierului arată că atunci când oamenii cu dislexie citesc, aceștia folosesc alte părți ale creierului decât cei fără dislexie. De asemenea, testele imagistice arată că creierul persoanelor cu dislexie nu funcționează eficient în timpul lecturii, de aceea procesul de citire merge atât de greu în cazul lor.

Factorii de risc pentru dislexie includ un istoric familial de dislexie sau alte dizabilități de învățare, nașterea prematură sau greutate redusă la naștere, expunerea în timpul sarcinii la nicotină, droguri, alcool sau infecții care pot altera dezvoltarea creierului la făt și diferențe individuale în părțile creierului care permit citirea.

Principala problemă în dislexie este aceea a recunoașterii fonemelor, adică a sunetelor de bază ale vorbirii. Pentru persoanele cu dislexie este foarte dificil să facă legătura dintre sunet și literele cate simbolizează acel sunet. Deoarece citirea cuvintelor necesită mai mult timp și concentrare, sensul cuvântului este adesea pierdut, iar înțelegerea textului citit este slabă. De asemenea, persoana își va aminti foarte puțin din textul citit.

Nu este surprinzător faptul că persoanele cu dislexie au probleme cu ortografia.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

Voi ne-ați îngenuncheat părinții! – CRITICII.RO

Voi ne-ați îngenuncheat părinții! – CRITICII.RO

”Căderea domnilor, bucuria nebunilor”, așa poate fi descrisă tragedia neamului românesc după decembrie 1989. Ne-am bucurat când kgb-istul Iliescu și Brucan ne rânjeau în față. Nu pot uita fața lui Brucan când îi înfiera pe golanii din Piața Universității. Am crescut cu chipurile acestor criminali în minte, am înțeles cine sunt și nu am uitat […]