Discuții la NATO între Grecia și Turcia pentru calmarea crizei din Mediterana de Est

Discuții la NATO între Grecia și Turcia pentru calmarea crizei din Mediterana de Est

Grecia și Turcia „au convenit să înceapă discuții tehnice la NATO” cu obiectivul de a rezolva criza în care sunt implicate în Mediterana de Est, a anunțat joi secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„După discuțiile mele cu liderii grec și turc cei doi aliați au convenit să înceapă discuții tehnice la NATO și să stabilească mecanisme pentru detensionare militară în scopul de a reduce riscul de incidente și accidente în Mediterana de Est”, a postat Stoltenberg pe Twitter.

„Grecia și Turcia sunt aliați prețioși și NATO este o platformă importantă pentru consultări asupra tuturor chestiunilor care privesc securitatea noastră comună”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

O escaladare a tensiunilor este în curs în Mediterana de Est între Ankara și Atena, cu o creștere a unor demonstrații de forță rivale și a incidentelor care au sporit îngrijorările europenilor. Cele două țări își dispută în special împărțirea rezervelor de gaze descoperite în ultimii ani.

Și președintele american Donald Trump s-a implicat în conflictul dintre cele două state membre ale NATO. Secretarul american de stat Mike Pompeo a spus că Donald Trump a discutat cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan și cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis.

„Trebuie să se așeze împreună la masă și să se angajeze în discuții despre toate acestea și să găsească soluții diplomatice”, a spus miercuri Mike Pompeo. „Nu are rost să crească tensiunile militare în regiune, aceasta poate conduce doar la lucruri negative”, a adăugat șeful diplomației americane.

Sursa: Agerpres

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

China falimentează Muntenegru. UE nu vrea să ajute micuțul stat balcanic

China falimentează Muntenegru. UE nu vrea să ajute micuțul stat balcanic

Criza datoriilor cu care se con­fruntă Muntenegru, ţară aspirantă la statutul de membru al UE, scoate din nou la lumină influenţa exercitată de China în Balcanii de Vest. Guvernul ţării a solicitat recent ajutorul Bruxelles-ului în re­fi­nan­ţa­rea unui credit chinezesc de 1 miliard de euro pentru un proiect de auto­stra­dă nefinalizat, proiect care a aruncat […]

NATO: Rusia trebuie să pună capăt consolidării militare în apropierea Ucrainei

NATO: Rusia trebuie să pună capăt consolidării militare în apropierea Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut marţi Rusiei să-şi retragă trupele pe care le comasează la frontiera cu Ucraina şi a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică, nu Moscova, este cea care va decide dacă Ucraina va deveni membră a organizaţiei, informează Reuters, citată de Agerpres. Jens Stoltenberg ”În ultimele săptămâni Rusia a deplasat mii […]