De ce s-ar putea să te doară brațul după vaccinul anti-COVID-19?

De ce s-ar putea să te doară brațul după vaccinul anti-COVID-19?

Senzația de durere și/sau de mâncărime sunt reacții normale atunci când ni se administrează un vaccin. Cu toate acestea, nivelul de durere după un vaccin depinde de mai mulți factori. Pentru multe persoane, vaccinul anti-COVID-19 nu prezintă neplăceri. În primele ore de la vaccin, majoritatea celor care se vaccinează acuză senzația de durere la nivelul brațului, fără alte simptome asociate, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Această reacție adversă nu se aplică doar în cazul vaccinului anti-COVID-19, așadar și persoanele care se vaccinează antigripal în mod regulat resimt cam aceleași simptome la fiecare inoculare.

Din fericire, conform experților, durerea brațului și mâncărimea în zona vaccinului sunt simptome normale după injectare. Cu toate acestea, având în vedere complexitatea sistemului imunitar uman, chiar și atunci când nu resimți deloc durere este perfect normal. Fiecare persoană reacționează diferit la vaccinare și, atât timp cât simptomele nu sunt neobișnuite, nu ai motive să te îngrijorezi.

De ce apare durerea brațului după vaccin?

După cum am menționat mai devreme, multe tipuri de vaccin pot cauza senzație de durere în zona injectată, care apare din cauza celulelor de tip antigen. Aceste celule sunt prezente la nivelul mușchilor, pielii și altor țesuturi, iar rolul lor este de a detecta agenții străini, pentru a declanșa producția de anticorpi și, deci, a protecției de lungă durată împotriva patogenilor specifici. Acest proces poartă numele de răspuns imun adaptativ și poate dura una-două săptămâni până se pune în mișcare.

Între timp, la câteva minute sau secunde de la vaccinare sau de la detectarea unui agent patogen, antigenele trimit, de asemenea, un semnal de alarmă care face ca celulele imune să producă mai multe tipuri de proteine, și anume citokine, chemokine și prostaglandine, ce vor acționa în scopul protejării organismului. De exemplu,

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

Prestigioasa revistă Scientific American anunță că va renunța la termenul „schimbări climatice”

Prestigioasa revistă Scientific American anunță că va renunța la termenul „schimbări climatice”

Prestigioasa revistă științifică Scientific American a anunțat luni că nu va mai folosi termenul „schimbări climatice” în articolele despre încălzirea globală cauzată de activitățile umane și că va utiliza în schimb „urgență climatică”, relatează Yahoo News. „Jurnalismul ar trebui să reflecte ceea ce spune știința: urgența climatică este aici”, a afirmat Mark Fischetti, editor senior […]