Cum a distrus submarinul Delfinul o navă sovietică de 12 000 de tone încărcată cu explozibil

Cum a distrus submarinul Delfinul o navă sovietică de 12 000 de tone încărcată cu explozibil

Prima faptă de arme a submarinului românesc Delfinul avea să se petreacă în cea de a 5-a misiune a sa, într-un sfârșit de toamnă a anului 1941. Căpitanul submarinului românesc era Constantin Costăchescu.

Aceasta a constat în scufundarea unei nave sovietice de 12 000 de tone încărcată complet cu armament.

Despre acest eveniment relatează istoricul Florian Bichir în cartea sa România înainte și după mareșalul Antonescu.

În ziua de 5 noiembrie se zărește o navă de aproximativ 12 000 de tone. Submarinul ia poziție de atac la comanda lui Constantin Costăchescu, se coboară la 30m adâncime și se află la 800m de nava țintă.

Nava inamică este atacată cu o torpilă și la 50 de secunde se mai aude un rând de explozii, cel mai probabil datorită muniției de pe bord.

Submarinul părăsește zona dar atacat constant timp de 8 ore în 23 de valuri succesive, aruncându-se aproximativ 80 de grenade asupra lui. Constantin Costăchescu coboară Delfinul la 80 de metri, cea mai adâncă coborâre de până la acel moment.

La acea adâncime presiunea exercitată asupra fuselajului este una colosală: peste 80 000 de tone la fiecare metru pătrat.

Submarinul Delfinul a luat apoi drumul portului Constanța pentru alimentare, trecând printr-o furtună cruntă, unde avea să intre pe 7 noiembrie 1941.

În toamna lui 1942 sosesc primele submarine germane, cu o performanță deosebită. Delfinul este restras spre reparații și urca sus pe Dunăre.

În 1947 tratatul de pace interzicea României să mai dețină submarine militare. În 1954 a fost remorcat la baza Mangalia unde a fost utilizat pentru instrucție.

În anul 1959 submarinul Delfinul avea să fie casat, defectele multiple nemaifăcând-ul apt pentru misiuni.

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

​EHF European League: Minaur Baia Mare, duel cu Nantes în semifinale / Final Four-ul va avea loc în România

​EHF European League: Minaur Baia Mare, duel cu Nantes în semifinale / Final Four-ul va avea loc în România

Echipa feminină de handbal Minaur Baia Mare va întâlni formaţia franceză Nantes Atlantique Handball în semifinalele competiţiei EHF European League, al cărei turneu final va avea loc în zilele de 8 şi 9 mai în Sala Polivalentă ”Lascăr Pană” din Baia Mare, informează Agerpres. În cealaltă semifinală se vor înfrunta Herning-Ikast Handbold (Danemarca) şi Siofok […]

La ce se mai uită planeta la televizor în era streaming-ului online? Criminali în serie și seriale sud-coreene

La ce se mai uită planeta la televizor în era streaming-ului online? Criminali în serie și seriale sud-coreene

​Ficţiuni inspirate din fapte reale sau care aduc în scenă criminali în serie, programe de divertisment sud-coreene şi producţii bazate pe jocuri dedicate copiilor reprezintă principalele tendinţe mondiale din televiziune, relatează AFP și Agerpres. Tendințele au fost prezentate recent la MIPTV, cel mai mare târg internaţional de conţinuturi audiovizuale, organizat în acest an în format […]