Cum a declanșat aurul dacilor prima recesiune și prima inflație din lume

Cum a declanșat aurul dacilor prima recesiune și prima inflație din lume

Cum a declanșat aurul dacilor prima recesiune și prima inflație din lume

Omenirea a cunoscut, mai ales în perioadele recente, momente de criză financiară, cu impact major asupra tuturor activităților economice. Putem exemplifica cu Marea Depresie din SUA anilor 1929-1939 sau cu Marea Recesiune din perioada 2007-2009. Puţini ştiu, însă, că prima recesiune atestată din punct de vedere istoric s-a petrecut în urmă cu aproape 2000 de ani, fiind afectat întreg Imperiul Roman și fiind cauzată de…aurul dacic.

În mod concret, prima situaţie de criză a fost provocată de strămoşii românilor: aurul dacic confiscat de împăratul Traian după războaiele dacice a generat în Imperiul roman un mare dezechilibru financiar, tocmai din pricina cantității imense ce a reprezentat un aflux de aur în imperiu.

În urma ultimului conflict daco-roman, petrecut între anii 105-106 d.Hr., romanii se bucurau de o pradă de război impresionantă: 165,5 tone de aur şi 331 de argint Nu știau, însă, că fericirea avea să fie de scurtă durată. Acestor cantități li se vor adăuga, în anii următori, altele provenite din exploatările aurifere din provincia Dacia, precum cea de la Alburnus Maior (Roșia Montană). Cantitatea imensă de metal preţios avea să ducă la prăbuşirea preţului aurului în imperiu și, implicit, la o gravă devalorizare a monedelor imperiale.

Monedă dacică de tip Koson, avers și revers

Tema este descrisă pe larg în lucrarea “Geologia economică a aurului”, scoasă pe piaţă de un colectiv condus de prof. dr. Gheorghe C. Popescu, de la Facultatea de Geologie din Bucureşti.

Descoperirile arheologice au arătat că cele mai vechi bijuterii de aur descoperite până acum în lume provin din Balcani, în arealul fostelor neamuri tracice. De pildă, în apropierea oraşului Varna, din Bulgaria, a fost descoperit un tezaur vechi de 6.500 de ani. La Moigrad, judeţul Sălaj, România, a fost descoperit un idol de aur vechi de 5.500 de ani.

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

Sarea și oamenii – O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România

Sarea și oamenii – O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România

Sarea a fost extrem de importantă pentru oamenii de acum mii de ani fiindcă, pe de o parte, este o substanță indispensabilă vieții, iar pe de altă parte, datorită credinței universale privind originea ei divină, a fost „aurul alb” al omenirii. Cele mai vechi dovezi arheologice din lume privind exploatarea sării, de acum 8.000 de […]