COVID-19: Tratamentul cu statine scade riscul de deces cu până la 25%

COVID-19: Tratamentul cu statine scade riscul de deces cu până la 25%

Noul coronavirus a infectat peste 40 de milioane de persoane în întreaga lume și a cauzat peste un milion de decese, în mai puțin de un an. Statisticile sunt îngrijorătoare iar nevoia unui vaccin, dar și cea a unui tratament eficient, au exercitat o presiune masivă pe oamenii de știință în domeniul medicul și biotehnic.

Sursă foto: Shutterstock

Deși ne aflăm, în mod îmbucurător, în etapa de vaccinare, pe plan global, cercetătorii încă nu au găsit motivul pentru care unele persoane infectate nu au manifestat niciun simptom, în timp ce alții au suferit de forme severe, adesea ducând la deces sau la reminiscențe pe termen lung, inclusiv afectarea altor organe.

Cu toate că vârsta înaintată, anumite afecțiuni preexistente precum și tratamente în curs au putut fi folosite pentru a determina un prognostic al bolii, în unele cazuri, specialiștii încă nu pot estima evoluția bolii la majoritatea pacienților care ajung la spital. Unul dintre tratamentele aduse în discuție cu privire la rolul în evoluția infecției este cel pe bază de statine.

Ce sunt statinele?

Statinele sunt medicamente folosite în tratamentul colesterolului mărit și pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Acestea reușesc să scadă nivelul colesterolului din sânge prin blocarea unor acțiuni enzimatice la nivelul ficatului, responsabile pentru producția de colesterol. Statinele sunt frecvent prescrise persoanelor care suferă de ateroame (depozite de colesterol la nivelul vaselor sangvine), celor diabetici, precum și persoanelor care au în familie cazuri de infarct miocardic.

Mai mult, în prezent, statinele fac parte din schema de tratament a unei persoane din patru, în întreaga lume, fiind printre cele mai utilizate tipuri de medicamente la nivelul populației generale.

În prezent, o cercetare1 realizată de Universitatea Rovira i Virgili (URV), în colaborare cu Pere Virgili Institut (IISPV), condusă de profesorul Lluís Masana,

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

Dansul cocoşilor de munte, în Parcul Apuseni: Imagini spectaculoase cu „parada nupţială” a păsărilor (FOTO)

Dansul cocoşilor de munte, în Parcul Apuseni: Imagini spectaculoase cu „parada nupţială” a păsărilor (FOTO)

Imagini spectaculoase şi rare cu cocoşi de munte dansând au fost făcute publice de Administraţia Parcului Natural Apuseni (APNA), una dintre principalele arii protejate care se află şi pe teritoriul Bihorului. Camerele montate de rangeri au suprins ritualul nupţial al păsărilor. Înregistrarea video a fost postată pe pagina de Facebook a parcului. „Cocoşul de munte […]

CONDAMNAT la ÎNCHISOARE după ce și-a TÂLHĂRIT partenerul de pahar

CONDAMNAT la ÎNCHISOARE după ce și-a TÂLHĂRIT partenerul de pahar

Nicu Iorga, din Constanța, este judecat pentru infracțiunea de tâlhărie după i-a furat unui alt bărbat mai multe bunuri. Cunoscut drept hoț de buzunare, acesta a avansat un pic în breaslă sa, tâlhărind un partener de pahar de o sacoșă ce conținea un portofel cu suma de 500 lei, un telefon mobil, un carton de […]