COVID-19: Care sunt factorii imuni care determină dacă un vaccin este sigur și eficient

COVID-19: Care sunt factorii imuni care determină dacă un vaccin este sigur și eficient

Mult așteptatul vaccin Oxford, alături de studiul clinic realizat pe eficiența și siguranța acestuia, pune în evidență un fapt de necontestat, și anume că sistemul imunitar al fiecărei persoane răspunde în mod diferit la vaccinuri.

Deși informații cu privire la anumite complicații imunitare în rândul câtorva participanți la studiu au apărut în presă, nu se cunoaște dacă aceste complicații au legătură cu vaccinul anti COVID-19 propriu-zis sau dacă acei subiecți afectați au primit, în schimb, un vaccin cu substanțe placebo, scrie doc.ro.

Ceea ce e cert, în schimb, este faptul că faza 3 a studiilor clinice efectuate pe vaccinurile anti COVID-19 este crucială, mai ales în ceea ce privește efectele asupra miilor de oameni angrenați în studii clinice, peste tot în lume. Faza 3 ne poate spune dacă un vaccin este sigur pentru uz uman, dar și dacă este eficient pe un segment mai larg de populație, adică persoane de vârste diferite și cu diverse afecțiuni de sănătate.

Din acest motiv, este important de știut care sunt factorii imuni ce pot determina eficiența celor aproximativ 180 de vaccinuri COVID-19 aflate în curs de dezvoltare pe plan global.

Răspunsul imunitar diferă de la o persoană la alta

Un vaccin eficient ar trebui să genereze o imunitate de lungă durată împotriva virusului SARS-CoV-2, responsabil pentru boala COVID-19. Acest lucru se poate realiza prin stimularea producției de anticorpi, la nivelul organismului, pentru a neutraliza virusul și pentru a ajuta sistemul imunitar să “memoreze” virusul și să răspundă rapid la pericolul în fața infecției.

Ce se cunoaște, deja, din procesele anterioare pentru formularea altor tipuri de vaccin, este că răspunsul sistemului imunitar diferă de la o persoană la alta. Din această cauză, cercetătorii au toate motivele să creadă că acest principiu se aplică și în cazul unui vaccin anti COVID-19.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

FINAL Simona Halep vs Marketa Vondrousova 6-1, 6-3

FINAL Simona Halep vs Marketa Vondrousova 6-1, 6-3

Desfășurarea livetext a partidei dintre Simona Halep și Marketa Vondrousova: Setul II 6-3 Dublă greșeală și pentru Simona (prima din meci). O lovitură prea lungă a Simonei… Combinație perfectă pentru Simona – serviciu la exterior, forehand în lung de linie. Marketa ratează cu reverul (30-30). Vondrousova mai ratează o lovitură – minge de meci pentru […]

Apeluri către europarlamentarii români: NU VOTAȚI pentru PAȘAPORTUL DE VACCINARE! Românii sunt îndemnați să-și transmită opiniile către Parlamentul European. ActiveNews oferă AICI toate adresele

Apeluri către europarlamentarii români: NU VOTAȚI pentru PAȘAPORTUL DE VACCINARE! Românii sunt îndemnați să-și transmită opiniile către Parlamentul European. ActiveNews oferă AICI toate adresele

Mai multe organizații ale societății civile din Europa și România au început demersuri online către europarlamentari în vederea avertizării acestora asupra încălcărilor drepturilor fundamentale ale omului care ar decurge din adoptarea Pașaportului de Vaccinare la nivelul UE în urma votului programat pentru 28 aprilie a.c.. Astfel, organizația Notre Bon Droit din Belgia (Cont FB) oferă […]