COVID-19: AstraZeneca începe primul său studiu de vaccinare la copii
Vaccinul Oxford este rezultatul colaborării dintre Universitatea Oxford și compania suedezo-britanică AstraZeneca. Serul poartă numele ChAdOx1 nCoV-19, dar este cunoscut și drept AZD1222.
Sursă foto: Shutterstock
Deși rezultatele studiilor clinice cu privire la eficacitatea acestui vaccin au stârnit mai multe discuții, Marea Britanie a autorizat de urgență vaccinul, pentru a începe să fie folosit din decembrie 2020, iar India a autorizat, de asemenea, o versiune a acestuia numită Covishield, începând cu 3 ianuarie 2021, scrie doc.ro.
Ce este vaccinul Oxford?
Virusul SARS-CoV-2 conține multiple proteine cu ajutorul cărora pătrunde în celulele umane. Aceste proteine reactive sunt, de regulă, vizate de către vaccinuri și tratamente împotriva bolii COVID-19. Vaccinul Oxford se bazează pe instrucțiunile genetice ale virusului pentru dezvoltarea de proteine reactive, dar, spre deosebire de vaccinurile Pfizer și Moderna, care utilizează modelul ARN, Oxford folosește tehnologia mai „clasică” a vectorului viral.
Astfel, oamenii de știință au adăugat gena responsabilă pentru proteina reactivă a noului coronavirus în alt tip de virus, numit adenovirus. Adenovirusurile sunt responsabile pentru răcelile și gripele de sezon. Vaccinul Oxford utilizează o versiune modificată de adenovirus de la cimpanzei, numit ChAdOx1. Acesta poate pătrunde în celule, dar nu se poate multiplica în interiorul lor.
Vaccinul AZD1222 este rezultatul ultimelor decenii de cercetare asupra vaccinurilor pe bază de adenovirus. În iulie 2020, primul vaccin de acest tip a fost aprobat pentru uz general, care a fost produs de compania Johnson & Johnson și care adresează virusul responsabil pentru Ebola. În prezent se derulează studii clinice pentru vaccinuri similar împotriva Zika și HIV. Spre deosebire de vaccinurile Pfizer și Moderna, cel de Oxford este mai robust, iar proteina adenovirusului este suficient de puternică pentru a proteja materialul genetic conținut. Acesta este și motivul pentru care serul Oxford nu necesită refrigerare și poate rezista până la șase luni,