COPAC solicită o politică publică de asigurare a accesului la vaccinare pe durata întregii vieţi pentru pacienţii cronici

COPAC solicită o politică publică de asigurare a accesului la vaccinare pe durata întregii vieţi pentru pacienţii cronici

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România atrage atenţia asupra necesităţii vaccinării pacienţilor cronici pe durata întregii vieţi şi adresează un apel către factorii decidenţi din sistemul de sănătate de a realiza şi implementa o politică publică în acest sens.

„Perioada pe care o traversăm ne-a arătat cât de important poate fi un vaccin. Dacă în unele cazuri nu avem vaccin şi ne-am dori să avem, în alte cazuri acestea există, însă nu sunt folosite într-o proporţie suficientă. Credem că este nevoie de a proteja populaţia în general şi pacienţii cu afecţiuni cronice în special prin vaccinare”, a declarat preşedintele COPAC, Radu Gănescu, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, vaccinarea antigripală pentru persoanele cu afecţiuni cardiace reduce cu 50% riscul de deces prin infarct.

Conform specialiştilor, adulţii cu diabet sau boală cardiacă cronică sunt de 4 ori mai predispuşi decât cei sănătoşi să dezvolte boală pneumococică.

„În acest context, COPAC solicită autorităţilor creşterea accesului la servicii de vaccinare prin compensarea vaccinurilor la pacienţii cronici şi promovarea vaccinării pe durata întregii vieţi pentru a încuraja îmbătrânirea sănătoasă care pot fi prevenite prin vaccinare”, afirmă sursa citată.

Coaliţia a organizat, miercuri, o dezbatere online care a avut ca temă vaccinarea pe durata întregii vieţi.

Potrivit aceluiaşi comunicat, în cadrul evenimentului a fost prezentat şi ghidul „Recomandări de vaccinare a pacienţilor cu imunodeficienţe de diferite cauze”, elaborat de membri ai Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătăţii şi membri ai Societăţii Române de Epidemiologie în 2019, sub coordonarea prof. dr. Doina Azoicăi, conf. dr. Daniela Piţigoi, conf. dr. Amanda Rădulescu, dr. Florin Popovici.

Ghidul cuprinde recomandări generale – vaccinuri, categorii de imunodeficienţe şi scheme de vaccinare.

„Am realizat acest ghid din dorinţa de a realiza un instrument util pentru colegii noştri.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

SUA: Militar de culoare, scos din maşină sub ameninţarea armelor şi stropit cu spray paralizant de poliţişti

SUA: Militar de culoare, scos din maşină sub ameninţarea armelor şi stropit cu spray paralizant de poliţişti

Guvernatorul statului american Virginia, Ralph Northam, a ordonat duminică declanşarea unei anchete după difuzarea de imagini în care se putea vedea cum doi poliţişti îşi îndreaptă armele asupra unui militar de culoare şi îl stropesc pe faţă cu spray paralizant, informează luni AFP, citată de Agerpres. Imaginile îl arată pe locotenentul Caron Nazario, afro- şi […]

Cele mai importante lucruri în viață sunt libertatea și sănătatea! – CRITICII.RO

Cele mai importante lucruri în viață sunt libertatea și sănătatea! – CRITICII.RO

Libertate, ce noțiune complexă, dar paradoxal , atât de simplă. Este cel mai de preț dar al lui Dumnezeu și trebuie apărată în toate formele sale: libertatea de gîndire, de credință, de exprimare, de asociere, de mișcare, de inițiativă, precum și accesul liber al persoanei la o activitate economică. Sub pretextul pandemiei de Covid 19, […]