Companii din Asia au creat măşti high-tech, care pot să traducă, să filtreze şi să supravegheze

Companii din Asia au creat măşti high-tech, care pot să traducă, să filtreze şi să supravegheze

Goana după măşti sanitare, fenomen cauzat de pandemia de coronavirus şi care se manifestă pe întreaga planetă, a stat la baza apariţiei unor inovaţii high-tech inedite: pe lângă funcţia de filtrare a aerului, ele pot de acum să devină şi instrumente de supraveghere sanitară şi dispozitive de traducere, informează AFP.

Sectorul tehnologic şi cercetătorii din Asia, în special, rivalizează în domeniul imaginaţiei pentru a profita de o piaţă ce are un ritm de creştere exploziv.

Un start-up din Japonia, Donut Robotics, a creat o mască sanitară care îi ajută pe purtătorii ei să respecte distanţarea fizică şi care poate fi folosită în acelaşi timp ca un instrument de traducere.

Modelul de mască C-Face funcţionează transmiţând prin bluetooth cuvintele celui care o poartă spre o aplicaţie pentru smartphone, care permite utilizatorilor să vorbească între ei în timp ce se află la distanţe de până la zece metri.

„În pofida coronavirusului, trebuie să ne întâlnim uneori faţă în faţă”, a declarat CEO-ul acestei companii nipone, Taisuke Ono.

Acest echipament uşor, fabricat din sicilon, ar putea fi util pentru medicii care vor să comunice cu pacienţii lor, păstrând o distanţă de siguranţă, au subliniat reprezentanţii companiei japoneze.

Masca C-Face poate totodată să traducă o conversaţie din japoneză în alte limbi, precum engleză, coreeană şi indoneziană.

Noul model va fi pus în vânzare în februarie 2021 contra sumei de 4.000 de yeni (32 de euro). El trebuie însă purtat odată cu mască sanitară clasică, pentru a-l feri pe utilizator să se infecteze cu noul coronavirus.

Donut Robotics a primit aproape 100 de milioane de yeni (800.000 de euro) graţie unor finanţări participative. Reprezentanţii acestui start-up sunt de părere că publicul larg este avid de inovaţii susceptibile să îi permită să treacă mai uşor peste perioada actuală, marcată de pandemia de COVID-19.

„Am putea să fim capabili să luptăm cu virusul graţie tehnologiei, înţelepciunii umane”, a declarat Taisuke Ono.

Reducerea riscului

O altă inovaţie care ar putea să-i ajute pe angajaţii din sectorul medical să se protejeze mai bine atunci când îi tratează pe pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 a fost dezvoltată în Singapore.

Este vorba despre o mască echipată cu senzori care măsoară temperatura corporală, ritmul cardiac, presiunea sangvină, nivelul de oxigen din sânge şi care trimite aceste date, prin bluetooth, către un smartphone.

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Ministrul Educației către profesori: Vreți să nu mai predați online, vaccinați-vă!

Ministrul Educației către profesori: Vreți să nu mai predați online, vaccinați-vă!

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință desfășurată saptamâna trecută la Ploiești, a afirmat că ar exista o presiune din ce in ce mai mare din partea părinților pentru ca reluarea școlii cu prezență fizică să fie doar cu cadrele didactice vaccinate, celelalte care au refuzat sau nu au apucat încă sa-și facă vaccinul urmând sa […]

115 cazuri noi și 8 decese la Cluj în ultimele 24 de ore

115 cazuri noi și 8 decese la Cluj în ultimele 24 de ore

În spitalele din județ sunt internate 746 de persoane infectate cu COVID-19, dintre care 94 la ATI.  Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel: Rata incidenței pe județul Cluj : 5,16;  În ultimele 24 de ore, 115 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;  Total număr de teste 746 din care 206 diagnostic […]