Claudiu Târziu (AUR): Reînființarea Ministerului pentru românii de pretutindeni, o prioritate

Claudiu Târziu (AUR): Reînființarea Ministerului pentru românii de pretutindeni, o prioritate

Claudiu Târziu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării din Senatul Romaniei, a prezentat prioritățile echipei sale pentru următorii patru ani. Printre acestea se numără reînființarea Ministerului care deservește românii de peste hotare și obținerea unui buget mai mare pentru Departamentul care gestionează relații cu comunitățile românești.

„ Încerc să continui ceea ce au început predecesorii mei și să fac lucrurile în plus cât mai bune cu putință. Ne-am făcut un calendar de activități și deplasări. Eu vreau să merg în toate comunitățile românești importante din punct de vedere numeric și problematice din punct de vedere al respectării drepturilor românilor de acolo. Primele comunități vizate sunt cele de lângă România.

Una dintre prioritățile mele este de a determina la nivelul Executivului prin mijloace parlamentare, reînființarea Ministerului de Pretutindeni. Este absolută nevoie de el. Să nu uităm că în afara granițelor statului român se află peste 10 milioane de români. Putem presa pentru acordarea unui buget satisfăcător pentru Departamentul românilor de pretutindeni astfel încât să fie acoperite necesitățile de păstrare a identității fraților noștri de peste hotare.

De asemenea, sunt lucruri de urmărit pentru că există o hotărâre guvernamentală veche de 16 ani (2004), privind înființarea unor filiale ale ICR la Cernăuți, Moscova, Belgrad, Atena, care hotărâre nu a fost dusă la îndeplinire din lipsă de fonduri și voință politică și mai mult decât toate, cred că din lipsa unei viziuni, a unei înțelegeri a ceea ce pot însemna aceste fiale ale ICR.

Ar trebui să înființăm o agenție națională pentru repatriere și reintegrare pentru românii plecați în străinătate – să-i ajutăm pe cei care vor să se întoarcă în țară pentru vin cu abilități diferite față de cele ale societății românești”, a explicat Claudiu Târziu pentru Radio România Internațional.

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

Arafat nu are voie să fie și secretar de stat și președinte al Fundației pentru SMURD

Arafat nu are voie să fie și secretar de stat și președinte al Fundației pentru SMURD

Președinte PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, a înaintat, ieri, atât către Agenția Națională a Funcționarilor Publici, cât și către Ministerul Justiției, sesizări privind încălcări ale legii de către Raed Arafat. Liderul PMP Constanța îl acuză pe Arafat că, potrivit legii, mai exact articolul 24, alineatul 4, din OUG 26/2000, nu are voie sa ocupe și funcția […]

Aplicatia Extasy, deţinută de fondatorul Untold, a atras investiţii de 1 milion euro

Aplicatia Extasy, deţinută de fondatorul Untold, a atras investiţii de 1 milion euro

Zborul cu elicopterul, cu avionul, trasee extreme cu motocicleta, o zi întreagă la golf sau chiar un zbor cu parapantă, toate sunt la un click distanță acum pe aplicația experiențelor spectaculoase, Extasy. Fondatorul festivalurilor UNTOLD și Neversea, Bogdan Buta, alături de alți investitori au pornit în luna decembrie acest proiect care a adunat deja investiții […]