Cinci motive ca să te vaccinezi antigripal – mai ales în pandemia de COVID-19

Cinci motive ca să te vaccinezi antigripal – mai ales în pandemia de COVID-19

Vaccinarea antigripală, recomandată a fi efectuată anual, este și mai importantă în contextul pandemiei de COVID-19, deoarece categoriile cu risc ridicat sunt și mai vulnerabile în această perioadă.

Gripa sezonieră poate duce la deces în rândul categoriilor vulnerabile (persoane peste 65 de ani, pacienți cu boli cronice, angajații din sistemul medical), de aceea, vaccinarea antigripală este mai mult decât necesară în contextul actual. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca vaccinarea antigripală să fie o prioritate pentru populație, scrie doc.ro.

Sezonul gripal se desfășoară de obicei anual în perioada de toamnă-iarnă, în ultimii 30 de ani, vârful sezonului fiind atins cel mai des în luna februarie. Se recomandă ca vaccinul antigripal să fie administrat în lunile octombrie sau noiembrie, pentru a avea timp să genereze protecție, dar chiar și dacă vaccinarea se face în decembrie sau în ianuarie, persoana poate fi protejată împotriva gripei.

Vaccinarea antigripală, recomandată și pentru categoriile fără risc crescut

Anul acesta, situația la nivel mondial în ceea ce privește sezonul gripal este complicată de prezența pandemiei de COVID-19. Experții în sănătate publică nu au nicio modalitate de a prezice cum vor merge lucrurile în lunile următoare, așa că recomandarea pentru populație este de a face anul acesta vaccinul antigripal, chiar dacă nu se află într-una dintre categoriile cu risc ridicat și chiar dacă nu au mai făcut niciodată acest vaccin.

Pe baza rapoartelor privind mai puține cazuri de gripă înregistrate în Australia și în alte țări aflate în emisfera sudică (mai jos de Ecuator, unde vârful sezonului gripal este în timpul iernii lor, care este vara noastră), experții în sănătate publică din emisfera nordică speră la un sezon gripal ușor. Însă nimeni nu poate ști acest lucru cu siguranță, deoarece există multe tulpini gripale și cele predominante se schimbă întotdeauna.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare