Cele mai periculoase locuri publice de unde te poți infecta cu COVID

Cele mai periculoase locuri publice de unde te poți infecta cu COVID

Pe lângă respectarea măsurilor sanitare şi a celor de distanţare ar trebui evitate și anumite locuri publice, care sunt adevărate focare de infectare cu COVID.

Cercetătorii germani au evaluat doar riscul de contaminare prin inhalarea particulelor microscopice (cu diametru mai mic de o miime de milimetru), care rămân suspendate în aer, nu și contaminarea prin atingerea obiectelor pe care au căzut acestea.

Echipa profesorului Kriegel a luat ca nivel de referință riscul de contaminare într-un supermarket, corect ventilat, pentru persoanele care poartă mască. Acest nivel a primit valoarea 1. Celelalte locuri publice au fost clasificate în funcție de valori (subunitare, sau supraunitare) proporționale cu riscul raportat la nivelul de referință. Modelul matematic după care a fost simulată contaminarea a fost realizat în colaborare cu Spitalul Universitar Charité din  Berlin.

  1. Locurile publice în care ai cea mai mare siguranță (cel mai mic risc de contaminare) din aer sunt spațiile culturale: teatre, muzee, săli de spectacol. Față de nivelul de referință (supermarket) acestea sunt la jumătate, având rata 0,5.
  2. Saloanele de coafură au un risc de 0,6, apropiat de cel al sălilor de teatru.
  3. Transportul în comun asociază un risc de 0,8, mai mic decât vizita în supermarket.
  4. Sălile de cinema, însă, au un nivel de contaminare prin aer dublu decât al teatrelor, comparabil cu cel din magazinele alimentare, adică o rată 1.
  5. Shoppingul este cu 10% mai riscant decât cumpărăturile în supermarket: 1,1.
  6. Mersul cu trenul are un risc aproape dublu față de transportul public (1,5 față de 0,8).
  7. O sală de clasă în școala generală, ocupată 50%, are un risc de 2,9, în timp ce o sală de clasă din liceu are un risc dublu, de 5,8.

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Primarul Fritz, BND, SPIONAJ și vânătoarea de vrăjitoare – CRITICII.RO

Primarul Fritz, BND, SPIONAJ și vânătoarea de vrăjitoare – CRITICII.RO

Primarul Timișoarei, Dominic Samuel Fritz, ca orice userist care se respectă fuge de întrebările jurnaliștilor neaserviți partidului din care face parte. Fritz inoculează alegătorilor săi ideea că el luptă cu mafia și că acesta este anul curățeniei. Vorbim de o luptă imaginară special creată la nivel mental în spațiul public pentru a manipula masele. Acesată […]