Ce este bulimia nervoasă și care sunt cauzele ei?

Ce este bulimia nervoasă și care sunt cauzele ei?

Această afecțiune reprezintă ingerarea episodică, necontrolată, compulsivă și rapidă a unor mari cantități de alimente într-o perioadă scurtă de timp.

Numită și binge alimentar, bulimia nervoasă este urmată de vărsături autoinduse, de autoadministrarea de laxative sau diuretice, de perioade de înfometare sau de exerciții fizice intense, cu scopul evitării luării în greutate. Este vorba despre așa numitul sindrom „binge and purge” – îndopare și golire. Vârsta de debut a acestei afecțiuni este de la 16 la 18 ani, iar raportul bărbați – femei este de 1:10.

Cum se manifestă bulimia nervoasă?

Această afecțiune se manifestă prin episoade recurente de alimentare în binge, care presupun consumarea, într-o perioadă definită de timp, de exemplu două ore, a unei cantități de alimente care este în mod evident mai mare decât ceea ce ar mânca majoritatea oamenilor într-o perioadă de timp asemănătoare și în circumstanțe asemănătoare.

Este caracteristică senzația de lipsă de control asupra mâncatului – persoana nu se poate opri din mâncat și nu poate controla cât și ce mănâncă. De asemenea, apare și un comportament recurent compensator pentru a evita creșterea în greutate: abuzul de laxative sau diuretice, vărsăturile autoinduse, înfometarea și exercițiile fizice epuizante.

Aceste episoade se manifestă în medie de cel puțin două ori pe săptămână, timp de 3 luni. Stima și evaluarea de sine ale persoanei afectate sunt excesiv influențate de forma și greutatea corpului.

Există două tipuri de bulimie nervoasă:

Tip evacuator, în care pacienții folosesc în mod regulat laxative, diuretice sau își autoprovoacă vărsături.

Tip neevacuator – sunt folosite înfometarea sau exercițiile fizice excesive ca mecanisme compensatorii după un episod de binge alimentar.

Din ce cauze apare bulimia nervoasă?

Cauzele apariției acestei afecțiuni sunt de mai multe feluri:

Cauze biologice: studiile metabolice indică o activitate redusă a noradrenalinei și serotoninei la persoanele care au această relație nesănătoasă cu mâncarea.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

Basmele COVID-ului: Pfizer cel Voinic și Vaccinurile de Aur

Basmele COVID-ului: Pfizer cel Voinic și Vaccinurile de Aur

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută! Înainte de toate, actuala pandemie care a întors lumea cu fundul în sus este o colosală afacere. Un editorial […]