Ce este bulimia nervoasă și care sunt cauzele ei?

Ce este bulimia nervoasă și care sunt cauzele ei?

Această afecțiune reprezintă ingerarea episodică, necontrolată, compulsivă și rapidă a unor mari cantități de alimente într-o perioadă scurtă de timp.

Numită și binge alimentar, bulimia nervoasă este urmată de vărsături autoinduse, de autoadministrarea de laxative sau diuretice, de perioade de înfometare sau de exerciții fizice intense, cu scopul evitării luării în greutate. Este vorba despre așa numitul sindrom „binge and purge” – îndopare și golire. Vârsta de debut a acestei afecțiuni este de la 16 la 18 ani, iar raportul bărbați – femei este de 1:10.

Cum se manifestă bulimia nervoasă?

Această afecțiune se manifestă prin episoade recurente de alimentare în binge, care presupun consumarea, într-o perioadă definită de timp, de exemplu două ore, a unei cantități de alimente care este în mod evident mai mare decât ceea ce ar mânca majoritatea oamenilor într-o perioadă de timp asemănătoare și în circumstanțe asemănătoare.

Este caracteristică senzația de lipsă de control asupra mâncatului – persoana nu se poate opri din mâncat și nu poate controla cât și ce mănâncă. De asemenea, apare și un comportament recurent compensator pentru a evita creșterea în greutate: abuzul de laxative sau diuretice, vărsăturile autoinduse, înfometarea și exercițiile fizice epuizante.

Aceste episoade se manifestă în medie de cel puțin două ori pe săptămână, timp de 3 luni. Stima și evaluarea de sine ale persoanei afectate sunt excesiv influențate de forma și greutatea corpului.

Există două tipuri de bulimie nervoasă:

Tip evacuator, în care pacienții folosesc în mod regulat laxative, diuretice sau își autoprovoacă vărsături.

Tip neevacuator – sunt folosite înfometarea sau exercițiile fizice excesive ca mecanisme compensatorii după un episod de binge alimentar.

Din ce cauze apare bulimia nervoasă?

Cauzele apariției acestei afecțiuni sunt de mai multe feluri:

Cauze biologice: studiile metabolice indică o activitate redusă a noradrenalinei și serotoninei la persoanele care au această relație nesănătoasă cu mâncarea.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

Moment istoric: Un mini-elicopter al NASA a zburat pe Marte (VIDEO)

Moment istoric: Un mini-elicopter al NASA a zburat pe Marte (VIDEO)

Mini-elicopterul Ingenuity al NASA a scris, luni, istorie, efectuând primul zbor al unui dispozitiv motorizat în atmosfera unei alte planete, Marte. Potrivit NASA, mini-elicopterul cu greutatea de 1,8 kilograme şi cu două rotoare a efectuat primul său zbor, timp de 40 de secunde, aşa cum era planificat. Zborul pe Marte reprezintă o adevărată provocare, deoarece aerul de pe […]

Bombă la Sectorul 1: Clotilde Armand ar putea rămâne pe drumuri. Poliția a numărat buletinele de vot. Daniel Tudorache ar fi câștigat alegerile cu o diferență de 1360 de voturi

Bombă la Sectorul 1: Clotilde Armand ar putea rămâne pe drumuri. Poliția a numărat buletinele de vot. Daniel Tudorache ar fi câștigat alegerile cu o diferență de 1360 de voturi

După renumărarea voturilor de la primăria sectorului 1, procurorii SIIJ au dezvăluit că adevăratul câștigător al alegerilor locale este fostul primar PSD al Sectorului, Dan Tudorache, care ar fi depășit-o pe Clotilde Armand cu peste 1360 de voturi, anunță ziuanews. Termenul limită al procedurii de investigare inițiată de procurori era 8 aprilie 2021, ancheta fiind […]