Căștile audio pot afecta auzul?

Căștile audio pot afecta auzul?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat în 2015 că aproape 1.1 miliarde1 de tineri sunt expuși riscului de daune permanente ale auzului din cauza expunerii la zgomote puternice, scrie doc.ro

Potrivit OMS, pierderea auzului pe fondul zgomotului puternic are două cauze principale, și anume:

1. Expunerea susținută la zgomot moderat, adică 85 decibeli pe parcursul a opt ore

2. Expunerea de scurtă durată la zgomot foarte puternic, adică 100 decibeli sau mai mult pentru 15 minute

Deși OMS listează, printre sursele cele mai periculoase de zgomot, barurile, cluburile și sălile de concerte, factorul de risc cel mai periculos este ascultatul muzicii la căști.

Căștile audio și deteriorarea auzului

Potrivit Statista2, persoanele sub 35 de ani sunt mai predispuse să asculte muzică la căști de pe un device mobil față de alte categorii de vârstă. În acest segment, OMS estimează că circa 50% ascultă muzică la un volum mult prea ridicat, iar mulți tineri ascultă chiar și la volum maxim. Potrivit cercetătorilor, rata de risc este mult mai crescută la tineri, față de cei mai vârstnici. Din păcate, muzica la volum puternic, ascultată la căști, poate dăuna urechea interioară și duce la pierderea auzului. Să aflăm ce înseamnă, însă, muzică la volum puternic.

De exemplu, pe un smartphone, volumul maxim, atunci când sunt montate castile audio, este egal cu 102 decibeli. Acest lucru înseamnă că daunele asupra auzului pot apărea după câteva cântece ascultate la acest volum. Chiar și la un volum mai mic, este foarte ușor să depășești limita admisă ca fiind sigură. OMS nu este singura entitate care atrage atenția asupra daunelor irecuperabile aduse de căștile audio, atunci când nu sunt folosite corespunzător. Potrivit cercetătorilor de la Harvard Medical School, creșterea popularității căștilor audio din ultimele decenii a declanșat și creșterea ratei de diagnosticare cu pierdere de auz în rândul persoanelor sub 20 de ani.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

Voi ne-ați îngenuncheat părinții! – CRITICII.RO

Voi ne-ați îngenuncheat părinții! – CRITICII.RO

”Căderea domnilor, bucuria nebunilor”, așa poate fi descrisă tragedia neamului românesc după decembrie 1989. Ne-am bucurat când kgb-istul Iliescu și Brucan ne rânjeau în față. Nu pot uita fața lui Brucan când îi înfiera pe golanii din Piața Universității. Am crescut cu chipurile acestor criminali în minte, am înțeles cine sunt și nu am uitat […]