Calendar ortodox 20 ianuarie. Cui îi spunem la mulţi ani astăzi! Sfânt important, vindecă boli grave

Calendar ortodox 20 ianuarie. Cui îi spunem la mulţi ani astăzi! Sfânt important, vindecă boli grave

În această lună, în ziua a douăzecea, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Eftimie cel Mare.

Biserica pomenește la 20 ianuarie pe Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare. Chiril din Scythopolis, cel ce a cules de la Părinții pustiei viețile cuvioșilor palestinieni, a consemnat viața, învățăturile și testamentul acestui mare sfânt al lumii ortodoxe.

John Binns, potrivit Ziarului Lumina, în introducerea lucrării ‘Viața monahilor din Palestina’ a lui Chiril din Scythopolis, arată că pentru unul dintre cei mai importanți aghiografi minunea este parte a istoriei: ‘Istoria lui Chiril nu este doar o relatare a evenimentelor profane, ci a acțiunii lui Dumnezeu în chemarea aleșilor Săi și împlinirea planului Său prin ei. Viețile sfinților sunt un răspuns la chemarea divină, iar semnele dumnezeiești sunt prezente de la un capăt la celălalt. Prin urmare, relatările minunilor nu sunt o înșiruire de evenimente remarcabile ce alcătuiesc o supradimensionare a întâmplărilor istorice sigure și adevărate. Ele sunt esențiale scopului lui Chiril și arată că el a scris o istorie adevărată, pentru că aceasta este istoria planului lui Dumnezeu. Pentru Chiril, diferența dintre minune și istorie este insesizabilă’, potrivit basilica.ro.

Viețile sfinților se scriu cu rugăciune arzătoare

Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare este unul dintre monahii palestinieni a căror viață a fost așternută în manuscris de către Chiril din Scythopolis. Acest monah grec din secolul al VI-lea ne predă metoda scrierii vieții unui sfânt: ‘Aplicând rugăciunea arzătoare, am adunat de la părinții cu adevărat sfinți, cei mai bătrâni din acest deșert, povestiri care fuseseră pierdute în negura timpului; mutându-mă ici-colo, adunându-le, le-am recuperat dintr-un abis, ca să zicem așa, de mult timp și uitare, cu nădejdea că voi primi de la Dumnezeu răsplată pentru aducerea aminte a unor lucruri vrednice a fi pomenite și pentru oferirea unui bun model pentru cei ce doresc să citească rodul ostenelii lor’.

‘Țineți poruncile pe care vi le-am dat cu sfințenie’

Dincolo de elementele biografice pe care sinaxarele le tratează amănunțit, Chiril oferă în paginile acestei lucrări mărturii din învățătura Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare. Dintre acestea, redăm în întregime traducerea din limba engleză a ‘Testamentului Marelui Eftimie’, publicat în ‘Viața monahilor din Palestina’ de R.M. Price (Cistercian Publications, Kalamazoo, Michigan, 1991): ‘Alături de celelalte daruri ale harului divin pe care marele Eftimie le dobândise, și acesta i-a fost oferit: să cunoască dinainte ziua morții sale și ce se va întâmpla cu mănăstirea sa.

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Un BMW a parcat pe trei locuri la Dedeman Cluj

Un BMW a parcat pe trei locuri la Dedeman Cluj

Scris de Ziua de Cluj azi, 09:52 Eveniment Ascultă știrea DISTRIBUIE Șoferul unui autoturism BMW care a ocupat două locuri de parcare la magazinul de bricolaj Dedeman a provocat nemulțumirea mai multor clujeni.  Abonează-te pe    Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ Autovehiculul era poziționat pe două locuri destinate […]

Ziua Independenței României: Ceremonii militare şi religioase în întreaga ţară

Ziua Independenței României: Ceremonii militare şi religioase în întreaga ţară

Distribuie dacă ți-a plăcut Ceremonii militare şi religioase au loc, duminică, în Bucureşti şi în întreaga ţară, cu ocazia zilei de 9 Mai. La evenimentele din Bucureşti participă ministrul Apărării şi alţi oficiali. ”Ceremonia militară şi religioasă de depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori cu prilejul aniversării Zilei Independenţei de Stat a României, […]