Brexit – Noi reguli după încheierea perioadei de tranziţie: Londra pierde accesul la piaţa unică europeană

Brexit – Noi reguli după încheierea perioadei de tranziţie: Londra pierde accesul la piaţa unică europeană

Părăsirea pieţei unice şi a uniunii vamale de către Regatul Unit la 1 ianuarie 2021 va conduce la obstacole suplimentare în calea comerţului şi a mobilităţii transfrontaliere a persoanelor şi sunt necesare ajustări atât din partea Uniunii Europene, cât şi a Regatului Unit.

Prin părăsirea UE, Regatul Unit părăseşte, de asemenea, toate acordurile internaţionale ale Uniunii, în mod automat şi prin lege.

De la 1 ianuarie 2021, întreaga legislaţie primară şi secundară a Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit. Relaţiile acestei ţări cu Uniunea Europeană vor fi reglementate de dreptul internaţional public, inclusiv de normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), scrie Agerpres.

Pentru a le oferi timp cetăţenilor şi companiilor să se adapteze la noul context, a fost introdusă o perioadă de tranziţie, care se încheie la 31 decembrie. În cursul ei, Regatul Unit a continuat să aplice dreptul Uniunii Europene, dar fără a mai fi reprezentat în instituţiile UE. În paralel, echipele de negociere conduse de Michel Barnier şi David Frost au încercat să ajungă la un compromis asupra unor condiţii mai favorabile pentru relaţiile comerciale viitoare, dar fără a avea succes. Negocierile dintre Bruxelles şi Londra au intrat în impas când s-a ajuns la capitolele privind ajutoarele de stat şi pescuitul. Cu toate acestea, negocierile continuă.

Regatul Unit a respins posibilitatea amânării încheierii perioadei de tranziţie dincolo de 31 decembrie 2020, în pofida faptului că a trebuit să se concentreze pe combaterea epidemiei de COVID-19, care a consumat resurse financiare substanţiale ale guvernului.

În absenţa unui acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile OMC şi pentru Londra există riscul unei rupturi economice brutale de blocul comunitar.

Uniunea Europeană va avea obligaţia de a aplica imediat normele şi tarifele sale vamale la frontierele cu Regatul Unit.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Articole similare

​EHF European League: Minaur Baia Mare, duel cu Nantes în semifinale / Final Four-ul va avea loc în România

​EHF European League: Minaur Baia Mare, duel cu Nantes în semifinale / Final Four-ul va avea loc în România

Echipa feminină de handbal Minaur Baia Mare va întâlni formaţia franceză Nantes Atlantique Handball în semifinalele competiţiei EHF European League, al cărei turneu final va avea loc în zilele de 8 şi 9 mai în Sala Polivalentă ”Lascăr Pană” din Baia Mare, informează Agerpres. În cealaltă semifinală se vor înfrunta Herning-Ikast Handbold (Danemarca) şi Siofok […]

Aplicatia Extasy, deţinută de fondatorul Untold, a atras investiţii de 1 milion euro

Aplicatia Extasy, deţinută de fondatorul Untold, a atras investiţii de 1 milion euro

Zborul cu elicopterul, cu avionul, trasee extreme cu motocicleta, o zi întreagă la golf sau chiar un zbor cu parapantă, toate sunt la un click distanță acum pe aplicația experiențelor spectaculoase, Extasy. Fondatorul festivalurilor UNTOLD și Neversea, Bogdan Buta, alături de alți investitori au pornit în luna decembrie acest proiect care a adunat deja investiții […]