Boc pregătește proiecte europene de 2 miliarde de euro în Cluj-Napoca

Boc pregătește proiecte europene de 2 miliarde de euro în Cluj-Napoca

Primăria din Cluj-Napoca lucrează la pregătirea unor proiecte în valoare de două miliarde de euro din fonduri europene pentru modernizarea orașului, a declarat edilul Emil Boc, în cadrul evenimentului EUROSFAT 2020.

Boc a spus că sunt trei sfaturi pe care le-ar oferi oricărui primar: să identifice avantajele competitive ale orașului, să-l promoveze prin avantajele identificate și să găsească surse alternative de finanțare bugetului local pentru modernizare, conform Financial Intelligence.

“Dacă aș fi primar în orice oraș al lumii, aș încerca să identific împreună cu alți experți avantajele competitive ale orașului meu. După ce le voi identifica, voi brandui orașul în acele direcții.

I-aș spune zilnic, dimineața, la prânz, fiecărui om, în interiorul primăriei și extern, fiecărui stakeholder, fiecărui turist că orașul nostru este bun la anumite aspecte. Deci identificați avantajele competitive ale orașului, branduiti orașul și aduceți locuri de muncă în acest sens.

Al doilea aspect ar fi banii, desigur. Nu te poți aștepta ca toate resursele să fie ale orașului, ai nevoie de parteneriate public-privat pentru a construi. Noi, în Europa de Est, încă avem avantajul fondurilor europene.

Dacă suntem destul de deștepți, ne putem moderniza orașele folosind fonduri europene. Europa este aici, este cu noi, ne ajută foarte mult”, a explicat Boc, în cadrul sesiunii “Comunitățile locale europene în transformare: inovație, multiculturalitate, dezvoltare sustenabilă”.

El a adăugat că, pentru a atrage fonduri europene proiectele propuse, trebuie să urmărească valorile promovate la Bruxelles. “Să rămânem la aceste concepte – verde, digital, reziliență – pentru că este vorba de calitatea vieții. Din această perspectivă, banii vin de la Bruxelles, proiectele și planurile vin de la noi.

Dacă avem planuri, putem avea succes. În Cluj-Napoca am implementat proiecte de peste 200 de milioane de euro, iar acum implementăm proiecte în valoare de alte 200 de milioane. Chiar acum pregătim proiecte în valoare de două miliarde de euro. Încercați să folosiți banii europeni ca pe o sursă alternativă de investiții pentru a moderniza orașul.

Din păcate, bugetul nostru nu este foarte mare, cel pentru investiții e mai mic de 100 de milioane de euro pe an, dar l-am dublat folosind fonduri europene. Acestea sunt sfaturile mele: identificați avantajele competitive, promovați orașul prin aceste avantaje și aduceți bani. Și țineți banii în comunitate cât de mult puteți, este important”, a mai spus Boc.

Mohamed Riduani,

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

A murit un jurnalist școlit la Cluj. Reporter de front în fosta Iugoslavie

A murit un jurnalist școlit la Cluj. Reporter de front în fosta Iugoslavie

La puțin timp după sărbători a fost consemnată moartea unui jurnalist din „prima linie” a presei anilor ’90, devenit ulterior scriitor, diplomat și profesor. S-a stins un jurnalist de forță al anilor ’90: Radu Ciobotea, fost reporter de front în fosta Iugoslavie. Acesta era un adevărat reper de profesionism în gazetăria din Banat, cu contribuții […]

Stelian Ion s-a consultat pe teme de justiție cu 14 ONG-uri, inclusiv Sexul vs Barza

Stelian Ion s-a consultat pe teme de justiție cu 14 ONG-uri, inclusiv Sexul vs Barza

Distribuie dacă ți-a plăcut Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, s-a consultat, astăzi, cu reprezentanții a 14 ONG-uri, majoritatea din mișcarea #Rezist, pe teme ce țin de justiție, relatează Clujjust.ro. ”Ministrul a salutat prezența reprezentanților ONG-urilor și interesul acestora de a coopera în vederea implementării măsurilor care intră în aria de competență a Ministerului Justiției, asumate prin […]