Boala Buerger sau Trombangeită obliterantă: simptome, factori de risc, diagnostic și tratament

Boala Buerger sau Trombangeită obliterantă: simptome, factori de risc, diagnostic și tratament

Boala Buerger, cunoscută și sub numele de Trombangeită obliterantă, este o afecțiune rară caracterizată prin inflamația arterelor și venelor mici și mijlocii. Afectează aproximativ 8-11 persoane la 100.000 în lume.

Dr. Mircea Popițiu, specialist în chirurgie vasculară Timișoara, a explicat:

Inflamația din Boala Buerger duce frecvent la blocaje ale arterelor din segmentele inferioare ale brațelor și picioarelor și poate provoca claudicație, durere de odihnă , răni sau ulcere care nu se vindecă, o afecțiune cunoscută sub numele de ischemie cronică a membrelor.

BB este diferita de boala arterială periferică (BAP) deoarece nu este cauzată de acumularea de ateroscleroză (placă) care determină îngustarea arterei.

În schimb, ea este cauzată de inflamația peretelui arterial, împreună cu dezvoltarea cheagurilor în arterele mici și mijlocii ale brațelor sau picioarelor care determină blocarea arterelor.

Datorita inflamației care cauzează reducerea fluxului de sânge in artere degetele de la picioare și țesutul pielii nu primește sânge suficient. Acest lucru duce de obicei la o durere enormă în repaus sau în timpul exercițiilor fizice, plus se pot dezvolta răni și se pot vindeca lent.

Simptome

Simptomele BB sunt, în general, durere în repaus și ulcerații ale pielii la picioare sau mâini. Aceasta este adesea denumită ischemie amenințătoare a membrelor cronice. Durerea poate fi resimțită și la nivelul piciorului în timpul exercițiilor.

Durerea poate deveni din ce în ce mai gravă și, în cele din urmă, poate deveni mai constantă, apărând noaptea în timp ce stai întins în pat. Pot fi prezente răni la picioare. Persoanele pot simți, de asemenea, o răceală, amorțeală sau furnicături în picioare și mâini.

Factori de risc

Exclusiv la persoanele cu antecedente de expunere la fumat. Vârsta (predominant 20 – 40 de ani).

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Guvernul Cîțu are bani de pensii de lux, dar nu și de alocațiile copiilor – CRITICII.RO

Guvernul Cîțu are bani de pensii de lux, dar nu și de alocațiile copiilor – CRITICII.RO

Parlamentul României a votat împotriva majorării alocațiilor copiilor, amendamentul în cauză fiind respins cu 227 de voturi împotrivă (183 de voturi pro). Motivul este subînțeles, bugetul de austeritate, nu sunt bani pentru majorări de niciun fel. Ce au refuzat parlamentarii? Un amendament la legea bugetului care prevedea un cuantum pentru alocația de stat, după cum […]

​CE Atletism (indoor): Andrea Mikloş s-a calificat în finală la 400 metri

​CE Atletism (indoor): Andrea Mikloş s-a calificat în finală la 400 metri

​Atleta Andrea Mikloş s-a calificat, vineri seară, în finala probei de 400 metri, la Campionatele Europene indoor, de la Torun. Mikloş a încheiat cursa de 400 metri cu timpul de 52.41 secunde, pe locul 2 în prima semifinală şi a obţinut calificarea directă în finala de sâmbătă. În aceeaşi probă, dar la masculin, Robert Parge […]