Biden a promis Ucrainei sprijinul neclintit al SUA: Rusia pregătește o invazie

Biden a promis Ucrainei sprijinul neclintit al SUA: Rusia pregătește o invazie

Preşedintele american Joe Biden s-a folosit, vineri, de prima sa discuţie telefonică oficială cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-i oferi sprijinul ”neclintit” al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea Ucrainei, în contextul tensiunilor legate de prezenţa trupelor ruseşti la graniţa ţării, transmite Reuters.

Washingtonul a fost cel mai puternic aliat al Ucrainei de la anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, dar legăturile au fost umbrite de implicarea nedorită a Ucrainei în evenimente care au condus la procesul de punere sub acuzare a predecesorului lui Biden, Donald Trump.

Conversaţia a avut loc după ce naţiunile occidentale şi alianţa militară transatlantică NATO şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la mişcările trupelor ruseşti în apropierea regiunii Donbas, unde trupele ucrainene sunt în conflict cu forţele susţinute de Rusia.

”Preşedintele Biden a afirmat sprijinul neclintit al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în faţa agresiunii continue a Rusiei în Donbas şi Crimeea”, se spune într-un comunicat american.

Convorbireal a durat aproximativ 50 de minute, potrivit şefului de cabinet al lui Zelenski.

”Am discutat în detaliu situaţia din Donbas. Preşedintele Biden m-a asigurat că Ucraina nu va rămâne niciodată singură împotriva agresiunii Rusiei „, a declarat ulterior preşedintele ucrainean.

Rusia a afirmat săptămâna aceasta că o escaladare a situaţiei din Donbas ar putea ”distruge” Ucraina şi a avertizat împotriva oricărei desfăşurări a NATO.

Ucraina, ţările occidentale şi NATO acuză Rusia că a trimis trupe şi armament greu pentru a-şi întări susţinătorii în Donbas, care au preluat controlul asupra unei părţi din estul Ucrainei în 2014.

Rusia afirmă că oferă sprijin politic şi umanitar luptătorilor separatisti doar în ceea ce consideră că este un conflict intern .

”Stăm umăr la umăr când vine vorba de conservarea democraţiilor noastre”,

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

Peste 500.000 de persoane, pe lista de aşteptare pentru vaccinare. Clujul, în top la înscrieri

Peste 500.000 de persoane, pe lista de aşteptare pentru vaccinare. Clujul, în top la înscrieri

Peste 505.000 de persoane se află, în prezent, pe lista de aşteptare pentru programarea la vaccinarea anti-COVID, Clujul fiind județul din țară cu cele mai multe persoane înscrise pentru imunizare. Coordonatorul Comitetului naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marți că, în prezent, pe lista de aşteptare pentru imunizare sunt peste o […]