Banca Transilvania: economia României va crește în medie cu 2,5% pe an

Banca Transilvania: economia României va crește în medie cu 2,5% pe an

Economia țării noastre ar putea crește cu un ritm mediu anual de peste 2,5% în perioada 2020-2022, susține Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania (BT) Cluj.

“Pe plan intern procesul de relansare economică a continuat recent, susținut de mixul relaxat de politici economice. Subliniem faptul că România a fost singura țară din Uniunea Europeană (UE) cu o creștere a investițiilor productive în trimestrul II și primul semestru din 2020.

Previzionăm că economia României ar putea crește cu un ritm mediu anual de peste 2,5% în perioada 2020-2022, ajustarea din acest an – determinată de incidența pandemiei – urmând să fie contrabalansată de redinamizare în 2021 și 2022 (susținută de mixul relaxat fără precedent de politici economice la nivelul UE și pe plan intern).

Investițiile productive s-ar putea majora cu o dinamică medie anuală de 6.8% în intervalul 2020-2022, pe fondul evoluției favorabile din semestrul I, persistenței costurilor reale de finanțare la un nivel redus, perspectivelor de implementare a programului Next Generation și potențialului de dezvoltare a infrastructurii critice.

Printre factorii de risc și provocările la adresa performanței economiei interne în trimestrele următoare menționăm climatul macrofinanciar internațional și perspectivele de modificare a ordinii economice mondiale; evoluția pandemiei; mixul de politici economice și contextul electoral din România; climatul geopolitic”, rezumă oficialul BT.

Conform statisticilor publicate de Banca Națională a României (BNR) soldul creditului neguvernamental a crescut pentru a patra lună consecutiv în septembrie, cu o dinamică lunară în accelerare la 1,1% (până la 277 de miliarde de lei, nivel record).

“Pe termen scurt ne așteptăm ca dinamica marjelor nete de dobândă din sectorul bancar intern să fie influențată de deciziile și semnalele de politică monetară (SUA, Zona Euro, regiune și România), fluctuația percepției de risc pe piețele financiare internaționale și mixul de politici economice din țara noastră în context electoral și de pandemie.

Ne așteptăm la creșterea ratei creditelor neperformante pe viitor, în contextul consecințelor pandemiei. Cu toate acestea, nu previzionăm o deteriorare la fel de severă precum cea înregistrată după incidența Marii Recesiunii, date fiind perspectivele de tranziție rapidă la ciclul post-pandemie și persistența unui mix relaxat de politici economice pe termen mediu.

Datele BNR indică ameliorarea performanței financiare a sectorului bancar în semestrul I, ceea ce exprimă rezistența la pandemie. Ne așteptăm la continuarea tendinței descrescătoare pentru raportul credite-depozite, până la un nivel inferior pragului de 60% la final de 2022.

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Ministrul Educației către profesori: Vreți să nu mai predați online, vaccinați-vă!

Ministrul Educației către profesori: Vreți să nu mai predați online, vaccinați-vă!

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință desfășurată saptamâna trecută la Ploiești, a afirmat că ar exista o presiune din ce in ce mai mare din partea părinților pentru ca reluarea școlii cu prezență fizică să fie doar cu cadrele didactice vaccinate, celelalte care au refuzat sau nu au apucat încă sa-și facă vaccinul urmând sa […]

115 cazuri noi și 8 decese la Cluj în ultimele 24 de ore

115 cazuri noi și 8 decese la Cluj în ultimele 24 de ore

În spitalele din județ sunt internate 746 de persoane infectate cu COVID-19, dintre care 94 la ATI.  Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel: Rata incidenței pe județul Cluj : 5,16;  În ultimele 24 de ore, 115 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;  Total număr de teste 746 din care 206 diagnostic […]