Au investit 100 de mărci, au ajuns la 23 de milioane de euro. Business made in Cluj

Au investit 100 de mărci, au ajuns la 23 de milioane de euro. Business made in Cluj

Soții Cristian și Arnella Rota au reușit să pună pe picioare una dintre cele mai moderne tipografii ale acestor timpuri din România pornind afacerea printr-o investiție minoră în anii ’90.

“Ideea de a pune bazele unei afaceri ne-a venit înainte de Revoluție, într-o perioadă în care o inițiativă privată era aproape imposibil de realizat. Am avut însă ca punct de plecare hobby-urile noastre din facultate.

Deși pregătirea noastră profesională este în zona disciplinelor reale, soția mea, Arnella este de profesie inginer, iar eu, matematician, ne plăceau arta, pictura, desenul, astfel că în perioada studenției tipăream acasă serigrafic, manual, felicitări de 1 martie și Crăciun, pe care le vindeam în centrul Clujului”, relatează actualul directorul general al Rottaprint, conform Economica.net.

Primii pași către antreprenoriat i-a făcut soția sa, care, după 1990, a deschis firma împreună cu mama sa. Sediul și punctul de lucru era în casa mamei, din centrul Clujului, pe 20 mp, unde duduia cea dintâi imprimantă pentru pungi de plastic.

“Am investit inițial 100 de mărci în înființarea firmei, dar și mult entuziasm și curaj în contextul euforiei afacerilor din anii `90. Primul utilaj, vechi și modest, l-am cumpărat la mâna a doua, apelând la ajutorul unor cunoștințe din Germania. Nu era însă potrivit”, acesta, care s-a alăturat oficial afacerii în 1993.

“Utilajul se preta mai mult pentru imprimarea etichetelor autoadezive. Am fost nevoiți să tipărim și alte obiecte, cum ar fi de pildă, banderolele pentru bancnotele de la bancă. La un moment dat, BCR și-a schimbat numerele de telefon, astfel că avea nevoie de noi etichete pentru bancnote, pe care să fie marcate noile numere”.

Primele produse care au ieșit pe porțile fabricii au fost etichete pentru pietrele abrazive produse de Carbochim, banderole de bani pentru BCR și etichete de corespondență pentru Bancorex, iar printre primii clienți s-au numărat Marmură Tulcea, Farmec sau Paneiro. Acum aproape 30 de ani aveai nevoie de viză pentru a putea ieși din România, iar furnizorii refuzau să vină în țară.

O altă provocare a fost legată de resursa umană. Nu exista meseria de tipograf flexograf, prin urmare nicio școală care să ofere pregătirea necesară pentru oamenii care ar fi putut lucra în fabrica clujenilor. În 2008 familia Rotta a făcut demersurile necesare pentru ca meseria de tipograf flexograf să fie introdusă în codul ocupațiilor din România și a pus bazele propriei școli de tipografi.

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Apeluri către europarlamentarii români: NU VOTAȚI pentru PAȘAPORTUL DE VACCINARE! Românii sunt îndemnați să-și transmită opiniile către Parlamentul European. ActiveNews oferă AICI toate adresele

Apeluri către europarlamentarii români: NU VOTAȚI pentru PAȘAPORTUL DE VACCINARE! Românii sunt îndemnați să-și transmită opiniile către Parlamentul European. ActiveNews oferă AICI toate adresele

Mai multe organizații ale societății civile din Europa și România au început demersuri online către europarlamentari în vederea avertizării acestora asupra încălcărilor drepturilor fundamentale ale omului care ar decurge din adoptarea Pașaportului de Vaccinare la nivelul UE în urma votului programat pentru 28 aprilie a.c.. Astfel, organizația Notre Bon Droit din Belgia (Cont FB) oferă […]

Marea împădurire la Cluj. Reîncepe plantarea celor un milion de arbori

Marea împădurire la Cluj. Reîncepe plantarea celor un milion de arbori

Proiectul „Clujul Milion”, care constă în plantarea a un milion de arbori pe teritoriul județului Cluj, se reia de săptămâna viitoare, a anunțat Alin Tișe. Unul dintre noile proiecte ale Consiliului Județean (CJ) Cluj este plantarea a unui milion de arbori în județul Cluj, în următorii 10 ani. Proiectul va fi realizat printr-un parteneriat între […]