Alegeri și cei aleși. Sfaturi din partea ziarului Lumina al Patriarhiei Române: „NU POLITICA NE MÂNTUIEȘTE!”

Alegeri și cei aleși. Sfaturi din partea ziarului Lumina al Patriarhiei Române: „NU POLITICA NE MÂNTUIEȘTE!”

Un articol de Arhid. Ștefan Sfarghie din ziarul Lumina al Patriarhie Române aduce sfaturi binecuvântate pentru toți creștinii. Redăm câteva fragmente. Să citim cu luare aminte:

„Însă, este bine de știut și că reținerea sau abținerea de la politică reprezintă, și aceasta, o anumită luare de poziție politică, adică interesul pentru viața politică al creștinilor nu trebuie să fie întotdeauna și neapărat unul activ. În acest sens, un exemplu grăitor ne este oferit de cartea Judecătorilor din Vechiul Testament. În capitolul 9, versetele de la 8 la 15, se vorbește despre pilda sau mitul copacilor care au vrut să-și ungă împărat peste ei, pildă rostită de Iotam, fiul lui Ierubaal de pe vârful muntelui Garizim. Prin această parabolă, Iotam le aducea aminte locuitorilor Sichemului de nelegiuirea pe care ei au făcut-o atunci când l-au ales pe Abimelec domnitor al lor. (…)”

„Vedem așadar că nu întotdeauna luarea de poziție este benefică, ci poate duce adesea la degradarea vieții politice. După cum afirma cândva eruditul profesor G. I. Mantzaridis, și evitarea puterii politice de către cei demni de ea duce la exercitarea ei de către cei nedemni de ea. O obligație fundamentală a unui creștin este supunerea, care are trei forme distincte: supunerea față de Dumnezeu, supunerea față de aproapele și supunerea față de stăpânitorii lumești (Romani 13, 1-8). Însă, dintre cele trei tipuri de supunere, numai supunerea față de Dumnezeu are o valoare absolută și integrală. Celelalte două sunt relative și parțiale: supunerea față de aproapele cultivă păstrarea iubirii frățești, iar supunerea față de autorități are scopul menținerii ordinii în societate.

Fiindcă nu politica ne mântuiește, scopul puterii politice fiind acela de a regla viața de acum, nu pe cea viitoare, ideal ar fi să punem în balanță, pe cât este posibil, adevăratele nevoi pe care omul le are. (…)  Că vom merge sau nu la vot este o alegere cu ecouri strict în istorie, dar a-L slăvi pe Dumnezeu Creatorul, a-i cinsti pe sfinții Săi, sau nu, este o alegere ce ne va determina în mod cert starea noastră din viața veșnică viitoare.” – Integral la sursa citată.

Și Pr. Prof. Dr. Vasile Răducă are un articol pe care vi-l recomandăm: „Sfinții nu mint și nici nu se joacă cu adevărul”. Redăm câteva extrase:

În lupta cu cel rău, creștinul nu trebuie să fie diplomat, laș, indiferent, ci înțelept

Prin istorisirea evenimentului din sinagogă, evanghelistul ne-a
arătat încă un moment de biruire a puterii satanei care se manifesta
până și cu ocazia actelor de cult: unora provocându-le sufe­rințe care-i
împiedicau să-și ridice ochii spre Dumnezeu, pe alții îi angaja în
pretinse acte de cult, în fapt, stimulându-le ipocrizia. Ne-a arătat în
egală măsură că, în situații-limită, în care lucrarea satanei este
evidentă, prin acțiu­nile lui directe sau prin comportamentul
„îngerilor” sau „fiilor” lui, slujitorul lui Dumnezeu nu poate fi nici
laș,

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro

Articole similare

A murit un jurnalist școlit la Cluj. Reporter de front în fosta Iugoslavie

A murit un jurnalist școlit la Cluj. Reporter de front în fosta Iugoslavie

La puțin timp după sărbători a fost consemnată moartea unui jurnalist din „prima linie” a presei anilor ’90, devenit ulterior scriitor, diplomat și profesor. S-a stins un jurnalist de forță al anilor ’90: Radu Ciobotea, fost reporter de front în fosta Iugoslavie. Acesta era un adevărat reper de profesionism în gazetăria din Banat, cu contribuții […]

Stelian Ion s-a consultat pe teme de justiție cu 14 ONG-uri, inclusiv Sexul vs Barza

Stelian Ion s-a consultat pe teme de justiție cu 14 ONG-uri, inclusiv Sexul vs Barza

Distribuie dacă ți-a plăcut Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, s-a consultat, astăzi, cu reprezentanții a 14 ONG-uri, majoritatea din mișcarea #Rezist, pe teme ce țin de justiție, relatează Clujjust.ro. ”Ministrul a salutat prezența reprezentanților ONG-urilor și interesul acestora de a coopera în vederea implementării măsurilor care intră în aria de competență a Ministerului Justiției, asumate prin […]