A salvat sau a masacrat Ion Antonescu pe evrei?

A salvat sau a masacrat Ion Antonescu pe evrei?

A salvat sau a masacrat Ion Antonescu pe evrei?

Ion Antonescu a preluat conducerea României în 1940 după ce, sub presiunea armelor, aceasta pierduse teritorii importante.

Nemulțumirea românilor față de situația din țară era mare. Se căutau vinovați și o parte erau interni iar alții externi.

URSS, Ungaria și Bulgatia erau statele ce se înfruptaseră din pământul românesc, țara pierzând aproape jumătate din teritoriu și populație. Lovitura a fost una aprigă și dură, statul rămas era în prag de colaps.

Vinovații externi erau cunoscuți, cine erau forțele interne considerate vinovate?

Primii pe listă erau hoardele din jurul regelui Carol al II-lea și însuși regele. În toată perioada interbelică nu au reușit să se ridice la nivelul înaimntașilor ce construiseră România Mare. Spunem hoarde deoarece era vorba de o adunătură pusă pe spolierea țării.

La nivel european Germania nazistă ducea o puternică campanie antisemită. Ura față de evrei era cultivată în toată lumea, politicienii de peste tot căutând un singur vinovat de serviciu pentru propriul eșec.

Acest curent a ajuns și în România. Datorită prigoanei la care au fost supuși de către regimurile țariste mulți evrei și-au găsit refugiul și apoi casa în România.

O bună parte dintre ei au plecat mai departe spre restul Europei. Vorbim de un proces ce s-a întins pe aproale 200 de ani.

Lumea era în schimbare, apăreau rapid noi tehnologii, se cereau noi funcții în care știința de carte era importantă. Ori evreii erau duși la școală de mici, la sinagogă și mulți știau a scrie și a citi.

Așa s-a ajuns ca de-alungul timpului ei să ocupe poziții importante în Europa și să stăpânească o parte importantă din avuție.

Pentru mulți evrei România era deja acasă. În 1877 țara avea să le acorde drepturi și cetățenie pentru devotamentul dovedit în timpul războiului pentru independență din 1877.

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

Moment istoric: Un mini-elicopter al NASA a zburat pe Marte (VIDEO)

Moment istoric: Un mini-elicopter al NASA a zburat pe Marte (VIDEO)

Mini-elicopterul Ingenuity al NASA a scris, luni, istorie, efectuând primul zbor al unui dispozitiv motorizat în atmosfera unei alte planete, Marte. Potrivit NASA, mini-elicopterul cu greutatea de 1,8 kilograme şi cu două rotoare a efectuat primul său zbor, timp de 40 de secunde, aşa cum era planificat. Zborul pe Marte reprezintă o adevărată provocare, deoarece aerul de pe […]

De ce zborul lui Ingenuity pe Marte este un moment istoric

De ce zborul lui Ingenuity pe Marte este un moment istoric

Doar trei metri au fost suficienți pentru ca un mic elicopter să facă istorie. Ingenuity a zburat 40 de secunde, dar a fost suficient pentru a fi stabilită o premieră: o mică aeronavă motorizată se ridică de la sol pe o altă planetă. Dincolo de semnificația istorică, zborul acestui aparat de 1,8 kg poate schimba […]