30% dintre timișeni le poate avea! Ziua internațională a bolilor rare, la Spitalul Victor Babeș Timișoara

30% dintre timișeni le poate avea! Ziua internațională a bolilor rare, la Spitalul Victor Babeș Timișoara

În Uniunea Europeană, o boală rară este acea maladie care afectează o persoană din 2000, iar 2021 este al paisprezecelea an în când se celebrează Ziua Internațională a Bolilor Rare.

Potrivit unei statistici a Organizației Mondiale a Sănătății, în lume există peste 300 de milioane de oameni diagnosticați cu o boală rară. Practic, între trei și cinci procente din populația Pământului suferă de o asemenea maladie.

Aproximativ 80% dintre bolile rare sunt cauzate de factori genetici. Și vorbim de 6.000 de asemenea afecțiuni. Printre bolile rare pulmonare se numără: pneumopatiile interstiţiale idiopatice, proteinoza alveolarǎ idiopatică, vasculitele pulmonare sau limfangioleiomiomatoza.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” Timișoara este singurul Centru de Expertiză pentru bolile pulmonare rare din România, managementul pacienților realizandu-se la nivelul Compartimentului de Boli Rare din Secția Clinică de Pneumologie, Compartimentului de Recuperare Medicală Respiratorie și a cabinetelor din Ambulatorul Integrat al unitații sanitare.

“Spitalul nostru oferă pacienților acces la echipe multidisciplinare cu experienţǎ pentru o serie de afecțiuni pulmonare rare și complexe care includ fibroză pulmonară idiopatică, sarcoidoză, fibroză chisticǎ, hipertensiunea pulmonară idiopaticǎ, vasculitele pulmonare sau deficitul de alfa-1 antitripsină”, spune asist. univ. dr. Daniel Trăilă, medic primar pneumolog, Clinica II Pneumologie, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

Pentru majoritatea bolilor pulmonare rare nu există date epidemiologice fiabile. Afectarea plămânilor în bolile rare poate apărea în diverse contexte: boală rară limitată la plămâni, afectarea pulmonară ȋn cadrul unei boli sistemice rare, boală pulmonară rară posibil asociată cu manifestări multiorganice sau boli pulmonare cauzate de medicaţia administratǎ pentru alte afecțiuni.

O serie de boli pulmonare rare au primit în ultimii ani o atenție semnificativă, ceea ce a condus la studii amǎnunţite și la dezvoltarea de tratamente eficiente.

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare