1 Decembrie – Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA. Care e situația în Timiș?

1 Decembrie – Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA. Care e situația în Timiș?

După 36 de ani de la declararea primului caz de infecție, teribila maladie HIV/SIDA rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel Mondial și, bineînțeles, în Timișoara și la nivel de țară.

În prezent, nu există un vaccin, un antidot împotriva temutului virus care infectează în fiecare an peste 500 de români. Tratamentul pacienților infectați cu HIV constă în administrarea de anti-retrovirale care, însă, nu fac ca pacientul să fie vindecat complet, ci doar reduc încărcătura virală din organism, întăresc imunitatea bolnavilor și pot, în acest fel, să prelungească viața acestora.

Ziua de 1 Decembrie, declarată Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA, în 1988, reprezintă un semn de solidaritate față de cei care suferă din cauza virusului ce ucide în fiecare an peste jumătate de milion de oameni, dar și de chemare la responsabilitate în fața acestei pandemii permanente. 

„În zilele noastre s-au făcut progrese științifice majore în tratamentul HIV/SIDA, există legi care să protejeze persoanele care trăiesc cu HIV, dar stigmatul și discriminarea rămân o realitate pentru mulți dintre cei care au această afecțiune. Prevenirea continuă să fie cea mai eficientă cale de luptă. De asemenea, depistarea precoce a bolii aduce pacienților mai multe avantaje: acces la servicii medicale și, implicit, la tratament, astfel încât să se poată ajunge cât mai repede la o încărcătură virală nedetectabilă, adică la scăderea riscului de transmitere. Accesarea serviciilor medicale privind testarea sunt baza  limitării infecției cu HIV. 

Din păcate, în ultimii ani, majoritatea cazurilor noi HIV pozitiv sunt diagnosticate mult prea târziu, deja în stadiul de SIDA”, spune dr. Teodora Moisil, medic primar boli infecțioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

2020 a adus însă provocări suplimentare în lupta cu acest flagel. Pandemia de COVID 19 a făcut ca în multe spitale din întreaga lume accesul la serviciile de testare,

 » Puteți citi întreg articolul direct la sursă…

Articole similare

Moment istoric: Un mini-elicopter al NASA a zburat pe Marte (VIDEO)

Moment istoric: Un mini-elicopter al NASA a zburat pe Marte (VIDEO)

Mini-elicopterul Ingenuity al NASA a scris, luni, istorie, efectuând primul zbor al unui dispozitiv motorizat în atmosfera unei alte planete, Marte. Potrivit NASA, mini-elicopterul cu greutatea de 1,8 kilograme şi cu două rotoare a efectuat primul său zbor, timp de 40 de secunde, aşa cum era planificat. Zborul pe Marte reprezintă o adevărată provocare, deoarece aerul de pe […]

De ce zborul lui Ingenuity pe Marte este un moment istoric

De ce zborul lui Ingenuity pe Marte este un moment istoric

Doar trei metri au fost suficienți pentru ca un mic elicopter să facă istorie. Ingenuity a zburat 40 de secunde, dar a fost suficient pentru a fi stabilită o premieră: o mică aeronavă motorizată se ridică de la sol pe o altă planetă. Dincolo de semnificația istorică, zborul acestui aparat de 1,8 kg poate schimba […]