1 decembrie 1918: o simplă întâmplare sau un plan bine pus la punct de către români?

1 decembrie 1918: o simplă întâmplare sau un plan bine pus la punct de către români?

1 decembrie 1918: o simplă întâmplare sau un plan bine pus la punct de către români?

Se vorbește de multe ori despre 1 decembrie 1918 ca despre o zi divină, o șansă unică în viață de care am știut să profităm.

Realitatea însă alta: Marea Unire de la Alba Iulia a reprezentat un proiect bine gândit de înaintași și implementat cu seriozitate. Nu a fost vorba de nici o întâmplare, nu discutăm de noroc ci de stăruința românilor pe dorința acestora de unire într-un singur stat numit România.

În 1821 a fost prima dată când românii au ieșit să înlăture dominația străină. Prin revoluția lui Tudor Vladimirescu domniile fanariote au încetat.

În 1848, în timpul revoluțiilor pașoptiste, românii din cele trei țări românești au acționat unitar. Mugurii revoluției au fost duși dintr-o provincie în alta. A fost momentul la care s-au enunțat în clar principiile unirii.

A început atunci o amplă campanie de promovare pe plan intern și internațional a problemei românilor. Marii oameni politici români au făcut din problema românilor soluția la problema orientală, adică eternele conflicte din estul Europei.

Românii au găsit un aliat important în Franța. Interesele celor două părți coincideau.

În 1859 se forma statul român modern prin dubla alegere a lui Cuza. În 1866 România devine regat o dată cu venirea la conducerea țării a lui Carol I. Poziția internațională se consolida. În 1877 armata română câștigă pe frontul de luptă independența țării, neatârnarea ei față de Rusia și imperiul otoman.

Atunci a fost momentul când întreaga clasa politică și diplomația română a decis să facă următorul pas: crearea premizelor necesare pentru ca Ardealul să fie alipit țării.

Ardealul era principatul român aflat sub stăpânirea austro-ungară. Acolo majoritatea populației era românească și era lipsită de drepturi.

Regatul României a început o amplă politică de susținere a majorității românești,

 » Puteți citi întreg articolul la sursă: 60m.ro

Articole similare

FINAL Simona Halep vs Marketa Vondrousova 6-1, 6-3

FINAL Simona Halep vs Marketa Vondrousova 6-1, 6-3

Desfășurarea livetext a partidei dintre Simona Halep și Marketa Vondrousova: Setul II 6-3 Dublă greșeală și pentru Simona (prima din meci). O lovitură prea lungă a Simonei… Combinație perfectă pentru Simona – serviciu la exterior, forehand în lung de linie. Marketa ratează cu reverul (30-30). Vondrousova mai ratează o lovitură – minge de meci pentru […]

Drum roman, descoperit în Sălaj în urma săpăturilor pentru Autostrada Transilvania (VIDEO)

Drum roman, descoperit în Sălaj în urma săpăturilor pentru Autostrada Transilvania (VIDEO)

O descoperire importantă a fost făcută zilele trecute pe tronsonul 3B din Autostrada Transilvania, în județul Sălaj, unde se lucrează în prezent. Arheologii din zona localității sălăjene Sutoru au găsit un drum roman foarte bine conservat.  Potrivit site-ului de știri Zalău24.ro, porțiunea de drum s-a aflat la câteva zeci de centimetri sub pământ. Acesta este […]