​Science News: China promite că va deschide cel mai mare radiotelescop de pe planetă pentru restul lumii

​Science News: China promite că va deschide cel mai mare radiotelescop de pe planetă pentru restul lumii

​Aflat la Pingtang, în provincia Guizhou din sud-vestul Chinei, telescopul cu apertură sferică FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) a devenit cel mai mare din lume după ce a fost finalizat în 2016, depășind Observatorul Arecibo care a deținut această poziție timp de 53 de ani.

După ce două cabluri s-au rupt, radiotelescopul Arecibo s-a prăbușit în noiembrie aducând sfârșitul observatorului. Acum, FAST își deschide porțile pentru oameni de știință din toată lumea.

„Comitetul nostru științific urmărește să deschidă treptat FAST pentru comunitatea internațională”, a declarat pentru AFP Wang Qiming, inspector șef pentru operațiuni și dezvoltare la FAST. China va accepta solicitări în 2021 de la oameni de știință străini care doresc să utilizeze instrumentul pentru cercetările lor.

Cu antena sa masivă cu diametrul de 500 m, FAST nu este doar mai mare decât telescopul Arecibo, dar și de trei ori mai sensibil. FAST, care și-a început operațiunile în ianuarie al acestui an, este înconjurat și de o zonă de 5 km de „tăcere radio”, în care telefoanele celulare și calculatoarele sunt interzise. „Arecibo a fost o sursă importantă de inspirație pe care am îmbunătățit-o continuu ca să construim telescopul nostru”, afirmă Qiming.

Radiotelescoapele ca FAST utilizează antene și receptori radio pentru a detecta unde radio de la surse din cosmos ca stelele, galaxiile și găurile negre. Aceste instrumente pot fi utilizate și pentru a transmite semnale radio și chiar să reflecte lumină radio de la obiecte din sistemul solar (ca planetele) și să vadă ce informație ar putea reveni.

Cercetătorii pot utiliza FAST nu doar pentru a explora universul, ci și pentru a studia lumile extraterestre, determinând dacă se află sau nu în „zona buclelor aurii” (goldilocks zone) lângă stelele-gazde, sau a căuta viață extraterestră.

Într-o premieră celebră,

 » sursa: hotnews.ro

Articole similare

Utilizarea excesivă a internetului, informațiile false și cyberbullying-ul, principalele riscuri pentru copii

Utilizarea excesivă a internetului, informațiile false și cyberbullying-ul, principalele riscuri pentru copii

Totodată, 32,4% dintre copiii participanți la studiul menționat mai sus afirmă că au avut neînțelegeri cu părinții în ceea ce privește activitatea pe internet și timpul petrecut în mediul online. La rândul lor, părinții beneficiari ai programului Ora de Net consideră că cele mai mari provocări întâmpinate în folosirea internetului în familie sunt legate de […]

Armageddon COVID: Biserica este atacată. Biserica trebuie să lupte!

Armageddon COVID: Biserica este atacată. Biserica trebuie să lupte!

Dracii joacă tontoroiul la lumina zilei. Au ieșit legiune la suprafață și nu se mai feresc. Sub stindardul COVID, lumea se îndrăcește cu o repeziciune uluitoare. Bătălia dintre Copiii Luminii și Copiii Întunericului, despre care vorbea monseniorul Vigano, a ajuns și pe malurile Dâmboviței. La fel ca pe Potomac, odraslele beznei sunt excelent organizate, înarmate […]